Bernard Van Goethem, van het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie (DG SANTE), verklaarde maandag dat er geen Zuid-Afrikaanse sinaasappelen op de EU-markt zijn gebracht zonder eerst de koudebehandeling te hebben ondergaan, een maatregel die afgelopen juli van kracht werd en die de binnenkomst van plagen zoals Afrikaanse fruitmot moet voorkomen.

"Er zijn geen sinaasappelen in de EU op de markt gebracht zonder deze aanvullende behandeling. Als de behandeling niet had plaatsgevonden in Zuid-Afrika, dan kon die hier in Europa nog worden uitgevoerd", zei Van Goethem tijdens een debat in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Hij gaf toe dat er enkele ladingen Zuid-Afrikaanse sinaasappelen zijn aangekomen in de Europese havens waarop deze behandeling niet was toegepast. "Enkele lidstaten hebben het risico ingeschat en hebben de verantwoordelijkheid op zich genomen om de lading bij aankomst een koudebehandeling te geven om zo hetzelfde beveiligingsniveau te bereiken zoals voorzien in het besluit dat vanaf 14 juli van toepassing is."

Hij voegde eraan toe dat aan de Zuid-Afrikaanse overheid is verduidelijkt dat de koudebehandeling door de Europese lidstaten "slechts uitzonderlijk en tijdelijk kon zijn", gezien de aankomst van grote hoeveelheden citrus in de havens van de EU kort nadat de maatregel van kracht werd.

Hij zei ook dat aan Zuid-Afrika is medegedeeld dat er verwacht wordt dat er "volledig" aan de nieuwe maatregelen wordt voldaan.

In ieder geval verzekerde hij dat de Zuid-Afrikaanse sinaasappelen die nu in de EU aankomen, voldoen aan de eisen, die volgens hem "dezelfde of zeer vergelijkbaar" zijn met die van de Verenigde Staten of Japan.

Bron: agroinformacion.com