Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese Commissie

"Er zijn geen Zuid-Afrikaanse sinaasappelen zonder koudebehandeling op de markt gebracht"

Bernard Van Goethem, van het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie (DG SANTE), verklaarde maandag dat er geen Zuid-Afrikaanse sinaasappelen op de EU-markt zijn gebracht zonder eerst de koudebehandeling te hebben ondergaan, een maatregel die afgelopen juli van kracht werd en die de binnenkomst van plagen zoals Afrikaanse fruitmot moet voorkomen.

"Er zijn geen sinaasappelen in de EU op de markt gebracht zonder deze aanvullende behandeling. Als de behandeling niet had plaatsgevonden in Zuid-Afrika, dan kon die hier in Europa nog worden uitgevoerd", zei Van Goethem tijdens een debat in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Hij gaf toe dat er enkele ladingen Zuid-Afrikaanse sinaasappelen zijn aangekomen in de Europese havens waarop deze behandeling niet was toegepast. "Enkele lidstaten hebben het risico ingeschat en hebben de verantwoordelijkheid op zich genomen om de lading bij aankomst een koudebehandeling te geven om zo hetzelfde beveiligingsniveau te bereiken zoals voorzien in het besluit dat vanaf 14 juli van toepassing is."

Hij voegde eraan toe dat aan de Zuid-Afrikaanse overheid is verduidelijkt dat de koudebehandeling door de Europese lidstaten "slechts uitzonderlijk en tijdelijk kon zijn", gezien de aankomst van grote hoeveelheden citrus in de havens van de EU kort nadat de maatregel van kracht werd.

Hij zei ook dat aan Zuid-Afrika is medegedeeld dat er verwacht wordt dat er "volledig" aan de nieuwe maatregelen wordt voldaan.

In ieder geval verzekerde hij dat de Zuid-Afrikaanse sinaasappelen die nu in de EU aankomen, voldoen aan de eisen, die volgens hem "dezelfde of zeer vergelijkbaar" zijn met die van de Verenigde Staten of Japan.

Bron: agroinformacion.com

Publicatiedatum: