Deelnemers CCBT-project 'Op weg naar bioplanten kleinfruit' brengen bedrijfsbezoek aan Genson Group en Sprankenhof

Op 13 oktober organiseerde Proefcentrum Pamel in kader van het CCBT-project 'Op weg naar bioplanten kleinfruit' een uitstap naar twee bedrijven in Nederland. In de voormiddag kwam Genson Group aan bod en in de namiddag Sprankenhof. Met een groep van totaal 25 geïnteresseerden vertrokken ze vroeg op de ochtend richting Nederland. CCBT publiceerde hiervan het volgende verslag: 

Genson is een groot bedrijf op het vlak van opkweek en vermeerdering van zachtfruit, waaronder aardbeien-, frambozen- en bramenplanten, dit op grote schaal en met uitstekende kwaliteit.

In 2020 startte de biologische opkweek van frambozenplanten, deze is Skal-gecertificeerd. Tijdens een introductiemoment over het bedrijf vertelde een medewerker dat ze bij de start van de biologische opkweek ontzettend verrast waren, de frambozenplanten waren heel gezond en van ziekten en plagen hadden ze zo goed als geen last. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds zo, daarom willen ze de inzichten uit de biologische aanplant implementeren in de conventionele teelten. Genson ziet zeker kansen in het biologisch vermeerderen van kleinfruit, zolang de kwaliteit bewaakt blijft. Dit is voor Proefcentrum Pamel en alle andere geïnteresseerden van bio natuurlijk heel fijn om te horen.

Vervolgens werden we door gepassioneerde medewerkers van Genson rondgeleid. Er werd even stilgestaan bij onder andere de sorteerrobot, de opkweek van scheutstek braam, het opkweekveld van longcanes frambozen en de fertigatie unit. Tijdens de rondgang was er veel ruimte voor vragen, hierdoor ontstonden interessante gesprekken tussen de medewerkers enerzijds en de bezoekers anderzijds. Ook bestond de mogelijkheid om bezorgdheden over de toekomst te uiten, zo lieten de aanwezige telers weten dat ze graag hebben dat bij de rassenveredeling een andere richting wordt ingeslagen, namelijk extra focus op robuustheid en smaak.

Sprankenhof werd 20 jaar geleden opgericht door Mark Vonk en Josèt Vermeer. Deze plek is een ware totaalbeleving door de combinatie van een (pluk)tuin, een kookstudio en een winkel boordevol lekkere bio-producten. Bij aankomst kregen we een heerlijke lunch voorgeschoteld, samengesteld met groentjes van eigen bodem. Vervolgens werden we rondgeleid door eigenaar Mark. Hij vertelde dat initieel gekozen werd om verschillende variëteiten van vlier aan te planten en de oogst te verwerken tot wijn. Later werd de tuin uitgebreid en kwam het idee van een pluktuin spontaan aanwaaien. De winkel en kookstudio volgden. Ook benadrukte hij dat er veel aandacht is om biodiversiteit op het bedrijf te verhogen, dit door onder andere de aanwezigheid van houtkanten die de druk van ziekten en plagen sterk doet afnemen. Iedereen was enthousiast en ons bezoek sloten we af met een lekker stukje pompoentaart.

Bedankt aan alle aanwezigen, en we zien jullie allen graag terug op het proefveldbezoek van 27 oktober 2022.

Voor meer informatie: proefcentrum.pamel@vlaamsbrabant.be of bel 054/32 08 46 of 0475/63 87 29

Bron: CCBT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.