Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel de Koning, Agribur:

"Lage productie Clemenrubi en Oronules zorgt voor meer vraag dan aanbod op de markt"

Tholen - Het Spaanse mandarijnenseizoen is gestart met een goede vraag. "We zijn in de eerste week van oktober gestart met de oogst van de bladclementine Clemenrubi en tot op heden is er meer vraag dan aanbod. Hetzelfde geldt voor de Oronules. Hier is nog een groter tekort van dan bij de Clementines met blad", vertelt commercieel manager Marcel de Koning van Agribur uit Vall de Uxo, die al dertig jaar in de Spaanse fruithandel werkt.

"De productie van de Clemenrubi en Oronules is lager dan andere jaren. We hebben in Spanje een warme zomer gehad met nauwelijks regen en dat heeft natuurlijk zijn gevolgen gehad voor de citrusteelt. Voor de Clemenules verwachten we een iets grotere oogst dan vorig jaar, maar 2021 was dan ook een jaar met een beduidend lagere productie dan voorgaande jaren. Voor de soorten Clemenvilla, Tango en Nadorcott verwachten we dit seizoen normale volumes." 

"Bij de Navelina-sinaasappels ligt het grootste probleem bij de maatsortering. We hebben een circa 15% lagere oogst en veel kleine maten die alleen als perssinaasappelen verkocht kunnen worden", vertelt Marcel. Voor Agribur zijn Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, BelgiĆ« en Nederland de belangrijkste afzetlanden. "Daar is de afgelopen jaren weinig in veranderd." 

Bladmandarijnen vormen het paradepaardje voor de citrusexporteur uit Vall de Uxo. "Agribur blijft groeien en zeker ook in bladmandarijnen. Steeds meer supermarkten in meerdere landen willen dit product in de schappen hebben, juist omdat dit product direct van de boom naar de consument gaat. De bladmandarijnen die 's morgens geplukt worden gaan dezelfde dag al in de koelwagen naar de eindbestemming." 

"Smaak staat voor ons altijd voorop. Natuurlijk moet het product er ook mooi uitzien, maar het product moet altijd lekker van smaak zijn, zodat de klanten terug blijven komen. Wij gaan dit jaar voor de rassen, Clemenrubi Oronules, Clemenules, Clemenvilla (Nova), Tango, Nadorcott en Orri. Daarnaast bekijken we samen met onze klanten de mogelijkheden om nieuwe rassen te proberen", aldus Marcel.

Hij verwacht dat het een lastig citrusseizoen zal worden. "Alle kosten zijn hier gestegen en de vraag is of dit doorberekend kan worden naar de consument. Het is moeilijk te voorspellen hoe de vraag naar citrus zich zal ontwikkelen en wat met deze zeer hoge inflatie het consumentengedrag zal zijn. Dit is samen met de steeds groter wordende groep telers die niet meer verdergaan met de citrusteelt de grootste uitdaging." 

Voor meer informatie:
Marcel de Koning
Agribur
Tel: +34 679 811 147
comercial@agribur.es 
www.agribur.es