De aanvoer van grapefruit uit Californië blijft dalen. "De aanvoer is de afgelopen twee tot drie jaar licht gedaald als gevolg van de stijgende kosten voor grondstoffen, water, arbeid en logistiek", zegt Hugo Barajas, verantwoordelijke Relaties met Citrustelers bij Veg-Fresh Farms. "Het totale aanbod op de markt blijft stabiel met een toegenomen import uit Mexico."
Barajas merkt op dat het grapefruitareaal dit jaar iets kleiner is in Californië. "Er is wel in zekere mate een omschakeling bezig van conventioneel naar biologisch door een iets hogere consumentenvraag", zegt hij.
Teeltregio's
In Californië loopt het conventionele seizoen van februari tot en met mei van Fresno tot Kern, van februari tot en met juni in de kuststreek van Monterey tot San Diego, en van september tot en met mei van Riverside tot Imperial. Het biologische seizoen loopt in die laatste regio van augustus tot en met mei. "De grapefruitoogst is nog niet sterk van oktober tot half november, maar zal van december tot en met februari aantrekken met voldoende volumes voor promoties", vertelt Barajas.
De vraag is stabiel en Barajas verwacht dat dit zo zal blijven. "De consumentenvraag naar grapefruit blijft relatief vlak, en daalt misschien zelfs lichtjes. De consumptie van rode (roze) grapefruit blijft sterk en er is wat vraag naar witte grapefruit, maar die is over het algemeen minder populair", zegt hij.
Ondertussen zijn de prijzen dit jaar hoger. "Gezien de inflatie verwachten we prijsstijgingen van ongeveer 3 tot 5 procent", zegt Barajas. "De prijsstijging weerspiegelt ook de moeilijkheden waarmee Californië wordt geconfronteerd door de ernstige droogte."
Voor meer informatie:
Daniela Toro-Martinez
Veg-Fresh Farms
Tel: +1 714 446 8800 (VS)
danielat@vegfresh.com
vegfresh.com