Tholen - Rijk Zwaan organiseerde ook dit najaar weer haar Hydroponic en Open Field Demo’s in Nederland. De laatstgenoemde in Fijnaart liep van 19 september tot en met 14 oktober. Crop Specialist Maarten van Geest liet in het najaarszonnetje verschillende toppers zien en vertelde over de laatste ontwikkelingen en plannen voor volgend jaar. Volgens Maarten was er veel belangstelling voor de Open Field Demo. "Het is heel druk geweest. Na een regenachtige eerste week is het drukker dan ooit geweest. Men had duidelijk een inhaalslag te maken. Het mooie is dat er echt heel veel nieuwkomers op het veld staan, dus er viel veel te bekijken hier."

Prima weer om een rondje te maken over het demoveld aan de Eerste Kruisweg 9 in Fijnaart.  

Hij erkent dat de omstandigheden deze zomer erg uitdagend waren en dat de gevolgen hiervan op het demoveld ook zeker zichtbaar zijn. "Na de droogte volgde extreme regenval. Hier in de buurt heeft iemand 228 milliliter regen gemeten in een week of 3,4 tijd."

Veel van de rassen op het demoveld zijn ook voor de biologische teelt geschikt. "Eigenlijk is het zo dat we van alles waar we goed in zijn ook echt bio-zaad willen produceren. Zo hebben we van de rode eikenbladsla bijvoorbeeld 6 biologische rassen."  Achterin was ruimte gemaakt voor proeven met High Density planting. "Door de gewassen op deze manier te planten, zijn ze sneller te oogsten. Met een maaibalk meten we de maat precies af. Dit is met name interessant omdat het vinden van voldoende arbeiders steeds lastiger wordt.""Met High Density planting staat er veel product per vierkante meter, dat is hier goed te zien. Deze Salanova met Knox is echt een toppertje. Deze heeft veel blaadjes en is lang houdbaar." 

En wat eigenlijk nog meer opviel dan het High Density planting veld, was de kudde met schapen die achter de Open Field Demo te bewonderen viel. "We hebben een rotatieplan van 1 op 7. En nadat er land bij is gekocht hadden we 1 jaar geen plan. Voor de achtste ronde hebben we schapen opgenomen in het rotatieplan." 

"In 2023 gaan we de markt op met ons complete assortiment lang houdbare sla met Knox. Hier zijn we al jaren mee bezig. We kruisen resistenties in. Van lieverlee zijn alle slatypes met Knox gekruist. Knox zorgt ervoor dat zowel het snijvlak en de ribben minder snel verkleuren. Daardoor kunnen we de houdbaarheid van de sla dus verlengen."

Links geen Knox, rechts wel. 

Maarten geeft aan dat de met Knox ingekruiste sla ook in de bio-branche al een grote hit is. "Daar zijn veel tuinders met huisverkoop. Deze sla is ideaal om gesneden vanuit de koeling te verkopen. De kracht zit in het feit dat we nu een heel complete range kunnen aanbieden."Dit is een nieuwkomer, een ijsbergsla met Knox. "De '45-IC1425 RZ Knox' gaan we volgend jaar promoten. Een combinatie van Knox en goede Bremia resistenties. Hier hebben we hoge verwachtingen van." Maarten toont de Anconi RZ andijvie. "We zijn marktleider in de andijvie en dit is echt een topper." De Anconi RZ is een gladbladige, goedgevulde donkergroene andijvie. "Dankzij het relatief smalle en flexibele blad en de hoge kilo- opbrengst is dit ras bijzonder geschikt voor verwerking. Het is sterk tegen smet en makkelijk oogstbaar door de opgerichte groeiwijze." Geschikt voor de vroege zomer, zomer en vroege herfst en kan zowel onder glas (voorjaar) als in de vollegrond geteeld worden. Ook geschikt voor de biologische teelt."Kelvin RZ is het hoofdgewas in de bleekselderij. Dit is een donkergroen ras voor de versmarkt en de verwerkende industrie. Het ras is sterk tegen bladvlekkenziekte en is eenvoudig te oogsten en te verpakken." "De Radiatus RZ is vrij sterk op trips. Dat heeft hij deze zomer zeker bewezen. We bevelen hem ook speciaal aan voor zomerplantingen van februari tot juli." Deze preivariëteit heeft een middelgrote tot lange cyclus, met donkergroen blad, zeer rechtopstaand. Vanwege de kleur is de Radiatus RZ niet erg gevoelig voor bladziekten en trips. "En hij is ook nog eens gemakkelijk schoon te maken dankzij de lange en zeer compacte steel. We bevelen hem dan ook aan voor voorverpakking en export."De witte kool Korsuma RZ. Maarten vertelt dat deze vrij sterk op trips is. "Deze platronde witte kool heeft een mooie fijne gelaagdheid, wat hem zeer geschikt maakt voor verwerking in salades." 

De rode kool Futurima RZ is het hoofdras voor de industrie. "Deze is eenvoudig machinaal te oogsten, wat het tot een perfect ras voor de industrie maakt.""Op dit deel van het veld staat onze witte, groene en paarse bloemkool en Romanesco. Met deze paarse bloemkool, de Lavender RZ, komen we aardig op de markt. Het is onze eerste paarse bloemkool en meteen een zeer breed inzetbare. Hij combineert een goede zelfdekbaarheid met een mooie en egaal donkerpaarse kleur.'"De Karillo RZ. Dit is een mooie boerenkool die uitstekend machinaal te verwerken is, omdat hij niet op een stam groeit." 

Voor meer informatie:
Maarten van Geest
Rijk Zwaan Nederland B.V.
Burgemeester Crezéelaan 40
2678 KX De Lier
0174 532300
m.van.geest@rijkzwaan.nl 
www.rijkzwaan.nl