Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe Cavendish bananenvariëteit met volledige TR4 Panama ziekteresistentie beschikbaar vanaf 2024

Een nieuwe Cavendish bananenvariëteit met volledige TR4 Panama ziekteresistentie zal vanaf begin 2024 commercieel beschikbaar zijn. Het in Israël gevestigde bedrijf Rahan Meristem heeft met behulp van zijn Colombiaanse partner Luis Alberto Restrepo van Banarica Colombia Cavendish-bananenplanten ontwikkeld die volledig resistent zijn tegen de Panamaziekte TR4. Verdere verbeteringen van de geselecteerde Cavendish-cultivar laten een toename van de bananenteelt, een vroege bloei en een verbeterde plantarchitectuur zien.


De nieuwe Cavendish-bananenvariëteit met volledige resistentie tegen de Panama-ziekte TR4

Na vele jaren van wetenschappelijk werk en testen in Israël, Nederland en veldproeven op bananenplantages op de Filipijnen hebben zij hun doel bereikt om de populaire Cavendish-banaan te redden. De technologie houdt geen genetische manipulatie in.

De Panama-ziekte tropical race 4 (TR4) verspreidt zich snel en veroorzaakt ernstige schade aan planten, wat leidt tot aanzienlijke verliezen voor bananentelers over de hele wereld. Tot nu toe zijn slechts weinig bananencultivars met enige resistentie tegen TR4 uitgebracht. De meest doeltreffende strategie bestond erin beheersings- en bioveiligheidsmaatregelen te nemen om de verspreiding van de ziekte een halt toe te roepen.

Ron Diner, CEO van Rahan: "De TR4-stam van de Panamaziekte is de primaire focus van het onderzoek in de bananensector. Het feit dat onze technologie de bananensector op verschillende manieren ten goede kan komen is een positieve stap in de richting van de uiteindelijke commercialisering. We werken nu samen met onze partners bij Rahan om de Cavendish-banaan te redden."

Voor de ontwikkeling van de nieuwe Cavendish-variëteit was volgens Diner meer dan zeven jaar wetenschappelijk werk nodig, inclusief veldproeven met de nieuwe variëteit, waaruit bleek dat deze volledig resistent is tegen Fusarium (TR4). Rahan begon met willekeurige mutaties in bananenweefselkweekplanten in Israël. Vervolgens vermeerderden zij een nieuwe lijn van meer dan 10.000 Cavendish-variëteiten. Deze variëteiten werden meegenomen naar kasproeven aan de Wageningen Universiteit in Nederland en getest op TR4-gevoeligheid en -resistentie. Voor de geselecteerde stekken werden in de Filipijnen veldexperimenten uitgevoerd op besmette velden. In 2022 werd de Fusarium-resistente bananenvariëteit getest, genomisch gesequeneerd en bevestigd.


Testvelden in de Filipijnen met de controle (links) en nieuwe TR4-plantages (rechts)

"De beste stekken uit de Filipijnen zijn al in Colombia in quarantaine. Ze zullen in 2023 worden geplant in met TR4 besmette gebieden in Colombia," besluit Diner. De commerciële beschikbaarheid volgt naar verwachting in 2024.

Voor meer informatie:
Niv Zecharia
Rahan Meristem
+972 4 9857100
meristem@rahan.co.il 
www.rahan.co.il 

Publicatiedatum: