Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vijfjarig samenwerkingsjubileum Nederland-Vlaanderen rond lokaal voedsel

Vijf jaar geleden zijn Nederland en Vlaanderen een samenwerking op het gebied van stadslandbouw en lokaal voedsel gestart op instignatie van het landbouwkantoor van de Nederlandse Ambassade te België, zo schrijft Agroberichten Buitenland. Deze maand stond het ministerie van LNV stil bij 5 jaar 'veel wederzijdse en grensoverschrijdende inspiratie'.

De samenwerkingspartners
De grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen op het gebied van stadslandbouw en lokaal voedsel wordt in Nederland getrokken door Stadslandbouw Nederland en in Vlaanderen door de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) als ook door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).


Foto Agroberichten Buitenland

Twee bijeenkomsten barstensvol inspiratie
Samen met deze partners hebben zij deze maand tijdens 2 events teruggeblikt op 5 jaar inspirerende en vruchtbare samenwerking als ook vooruit gekeken naar toekomstig lokaal voedselbeleid.

Zo vond er op 21 september j.l. een lunchdiscussie plaats onder leiding van de Nederlandse Ambassadeur te België. De discussie focuste zich op voedseltransitie in steden.

Vanuit de stad Oostende werd het traject geschetst hoe men tot een succesvolle lokale voedselstrategie is gekomen. Het binnenhalen van Europese subsidies bleek hier een belangrijk element te zijn. Dit in tegenstelling tot de gemeente Gooik (Brusselse rand) waar initiatieven vooral van onderuit ontspruiten. Er werd vastgesteld dat voor de Covid-crisis de landbouw met name naar de stad werd gebracht, daar waar nu meer sprake is van een synergie. De pandemie heeft inderdaad bijgedragen aan een gestegen populariteit van lokale initiatieven, zo stellen ze.

Tijdens de bijeenkomst kwam ook de vraag naar boven of dit thema op Benelux-niveau ingang zou kunnen vinden.

Onderzoeker Jan Willem van der Schans informeerde dan weer dat de nodige voorzichtigheid aan boord dient gelegd te worden wanneer we Vlaams en Nederlands onderzoek met elkaar vergelijken: de 'korte keten' wordt in Nederland anders ‘berekend’ dan in Vlaanderen. In Nederland kijkt men naar de schakels die in de keten meespelen, in Vlaanderen baseert men zich meer op geografische afstand. Bij het vergelijken van gegevens kan dat dus nog een verschil uitmaken.

Ten slotte werd geconstateerd dat op het vlak van educatie veel te winnen valt. Hierin zou ook nog meer bilateraal kunnen worden opgetrokken.

Een paar dagen later, op 27 september 2022, organiseerde de VVSG en de VLM de Vlaamse Voedseldag. Nederlandse deelnemers konden opnieuw inspiratie opdoen van Vlaamse schepenen (wethouders) die in hun gemeente bezig zijn met lokaal voedselbeleid, korte keten, voedselverspilling en de link tussen duurzaam en betaalbaar eten en gezondheid. Tevens kwamen inspirerende sprekers zoals Carolyn Steel en Tristram Stuart aan bod. Ook zij benadrukken de rol van gemeenten en riepen op om voedsel weer au serieux te nemen.

Beloftevolle toekomst
De 5 kaarsjes van bilaterale samenwerking op het vlak van lokale voedselstrategieën zijn uitgeblazen. Hier houdt het echter niet bij op. In november houdt de Vlaamse minister van landbouw Jo Brouns een voedseltop, waarbij hij een nieuw Vlaams voedselbeleid zal presenteren. Voeding van dichtbij zal hier een onderdeel van uitmaken en biedt dus een bodem om de jonge bilaterale vrucht verder te laten uitgroeien tot een mooi bloeiende strategische samenwerking.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: