Sommige bananenexporteurs uit Ecuador verhoogden export naar Rusland

Terwijl de Russische oorlog in Oekraïne voortwoedt en de gevolgen ervan over de hele wereld worden gevoeld, zijn een paar Ecuadoraanse bananenexporteurs erin geslaagd om de verzendingen naar Rusland te verhogen na een aanvankelijke krimp ten gevolge van handelsverstoringen en -embargo’s eerder dit jaar. 


Karla Asqui en Jorge Ernesto van Fanalba

Ecuador, 's werelds grootste bananenexporteur, heeft tot medio dit jaar de export naar Rusland zien teruglopen. De Ecuadoraanse bananentelers en -exporteurs Fanalba en Green Express hebben echter allebei Russische eigenaren die de afgelopen maanden de export naar dat land hebben kunnen voortzetten. Omdat veel andere bedrijven de handel met Rusland gehinderd zagen, konden zij de leemte opvullen. 

Fanalba teelt en exporteert druiven en bananen van Ecuador naar Rusland. "We hebben onze volumes kunnen verhogen, omdat andere landen hun export zagen terugvallen vanwege de oorlog in Oekraïne", zeggen Karla Asqui en Jorge Ernesto.

Green Express exporteert jaarlijks 200.000 kartons naar voornamelijk Rusland. Mabel Alcivar, Lana Davrova en Olga Kabysh zeggen dat ze hun export naar Europa willen uitbreiden. "We voorzien geen problemen en we kunnen exporteren naar voornamelijk Russische supermarkten. We willen onze bananenexport naar Europa en daarbuiten uitbreiden."


Mabel Alcivar, Lana Davrova en Olga Kabysh van Green Express

Beide bedrijven waren aanwezig op Fruit Attraction in Madrid om hun export naar Europa uit te breiden.

Volgens een rapport van Acorbanec, de Ecuadoraanse vereniging van bananenexporteurs, werden er in januari en februari van dit jaar gemiddeld 8,1 miljoen kartons per maand naar Rusland verzonden. Na het begin van het conflict viel de export in de maand maart met 31,54% terug. In april werden er 6,82% minder kartons verzonden vergeleken met dezelfde maand in 2021 en in mei was het verschil nog slechts 0,28%.

De toegenomen export naar Rusland, dat samen met Oekraïne niet minder dan een kwart van Ecuadors exportmarkt vertegenwoordigde, zal de bananensector van het land helpen om de wereldwijde 'turbulentie' veroorzaakt door tal van factoren te overleven.

Voor meer informatie:
Karla Asqui 
Fanalba S.A.
Tel: +593 4 512 3965 (Ecuador)
exportaciones@fanalba.com 
www.fanalba.com 

Olga Kabysh
Green Express
Tel: +593 99 189 3803 (Ecuador)
olga@greenexpress.sa 
Instagram: greenexpress.sa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.