Zuid-Afrikaanse havenstaking: "Zet je schrap voor een staking van minimaal een week, waarschijnlijk langer"

De vakbonden in de havens van Transnet staken sinds afgelopen week. Exporteurs van blauwe bessen, steenfruit en avocado's zijn op zoek naar een koelruimte voor hun fruit omdat de terminals geen vracht accepteren.

De fruitsector heeft samen met de sector gedroogde lading overleg gepleegd met Transnet en met de arbeiders, maar volgens bronnen in de scheepvaartsector lijken de arbeiders hun hakken in het zand te hebben gezet.

President Cyril Ramaphosa met Transnet CEO Portia Derby tijdens een bezoek in april 2021 aan de Durban Container Terminal (foto: Government Communication and Information Services)

"Zet je schrap voor een staking die minimaal een week aanhoudt, mogelijk zelfs langer," zegt een bron uit de sector. "Het zou me niet verbazen als het langer dan twee weken duurt."

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Transnet deze week nog aan de eisen van de vakbonden zal voldoen, voegt hij eraan toe. Het staatshavensbedrijf biedt een verhoging van 1,5%, die door de vakbonden is afgewezen.

De loononderhandelingen hadden al maanden geleden moeten zijn afgerond en elke deal die nu wordt gesloten, zou ook met terugwerkende kracht vanaf april dit jaar moeten plaatsvinden.

Om dit mogelijk te maken, werd een Operations Stabilization Levy van € 6,20 geheven op alle containerimport, -export en -overslag die in de container- en de Multi-Purpose Terminals wordt behandeld, voor de periode van 1 oktober 2022 tot 31 maart 2023, om het tekort in de begroting van Transnet met betrekking tot de werknemers van de Transnet Port Terminal aan te pakken.

De legale staking van havenarbeiders in mei 2020 duurde drie weken en gevreesd wordt voor een herhaling.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.