Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jover

Uit de oude doos: Grotere vlucht door breder pakket

Dertig jaar geleden legde Toon Vernooy, fruitkweker en handelaar in Cothen bij Wijk bij Duurstede, de grondslag voor de huidige Jover, import en export van groenten en fruit, sinds 1987 gevestigd op het industrieterrein Ravenswade in Nieuwegein op het terrein van de Veiling Utrecht.

Directeur van het bedrijf is de zoon van de oprichter, de 34-jarige Jan Vernooy. De heer Vernooy sr. verzorgt na zijn pensionering nog de inkoop in België voor Jover. Na aanvankelijk hoofdzakelijk appelen en peren verhandeld te hebben, nam Jover acht jaar geleden een grotere vlucht door met een breder productenpakket te gaan werken. Sindsdien kan het bedrijf een grote verscheidenheid van groenten en fruit leveren, zowel uit binnen- als buitenland.

Jan Vernooy, directeur van Jover

"Niettemin blijven we gespecialiseerd in appelen en peren, van oudsher onze hoofdproducten. We doen ongeveer de helft binnenland en de andere helft is export. Onze klanten zijn hoofdzakelijk supermarkten of toeleveranciers van supermarkten. Geëxporteerd wordt naar alle EG-landen en Scandinavië. Het meest importeren we uit Frankrijk en verder uit Spanje, Italië en Duitsland. Uit Frankrijk komen vooral Golden Delicious, Granny Smith en rode appelen."

Het bedrijfspand van Jover op het industrieterrein Ravenswade in Nieuwegein

Samen met Sica Pom'Alpes uit Manosque voert Jover het merk Prima speciaal voor 2 kg draagtassen. Verder veelal exclusief de merken: Petrus, Sicanjou, Fruico, Sofruitex, CFS, Caire. De Franse bloemkool Prince de Bretagne betrekt Jover van Agrinord - Morlaix merk LMM en van Blanchard - Paimpol en anderen.

De deuren van de koelcellen kunnen vanaf de heftruck elektronisch worden geopend.

Het bedrijf heeft een eigen pakstation waar het fruit zowel machinaal als met de hand gesorteerd wordt. Ook het fruit uit de eigen boomgaarden (ongeveer 55 ha) wordt veelal via Jover gesorteerd en verkocht. Speciaal voor Engelse supermarkten worden Conference peren verpakt in traypack, wat uiteraard de conditie en presentatie van het product ten goede komt. In het pakstation werken vijftien mensen in twee ploegen. Deze ploegen hebben dienst van 's morgens vijf uur tot 's avonds elf uur om bestellingen zo snel mogelijk uit te voeren. 's Middags besteld is de volgende morgen in huis. 

Voor de Engelse supermarkten worden Conference peren met de hand in traypack verpakt

"Service staat bij ons op de eerste plaats met een klantvriendelijke benadering. Wij streven ernaar continu een goed product te leveren tegen een redelijke prijs. Daarbij kunnen wij rekenen op een hecht team medewerkers waarvan zeven personen de administratie en verkoop regelen. Om het in deze branche vol te kunnen houden moet het werk ook gedeeltelijk je hobby zijn. Onze kracht en succes zitten ook in de enorme variatie die ons bedrijf kenmerkt."

Jover beschikt over een bedrijfsoppervlakte van ong. 6000m2, waarvan 4000 m2 bebouwd. De koelaccommodatie heeft een capaciteit van 800 tot 1000 ton. De deuren van de vier koelcellen kunnen vanaf de heftrucks elektronisch bediend worden. De koelinstallatie is uitgevoerd door van Leeuwen - Cothen. De isolatie is uitgevoerd door Isolatietechniek Willemsen - Utrecht.

Bron: Primeur 15 - Jaargang 02 - 22 april 1988

Publicatiedatum: