Belsán: "Wij zijn de enigen die roze citroen met gestreepte schil telen in Spanje"

Spaanse citroenseizoen start met vertraging door droogte

De eerste pallets Spaanse citroenen beginnen op de markt te komen. Door de droogte en hitte van deze zomer heeft het fruit het echter niet gemakkelijk om het juiste kaliber te behalen. Samen met de minder omvangrijke volumes uit het zuidelijk halfrond zal dat voor minder aanboddruk zorgen bij de start van het Spaanse seizoen. 

"Deze week zijn we begonnen met de oogst en de afzet van de eerste Primofiori-citroenen", zegt Francisco Vicente Gea Belmonte, commercieel directeur van Belsán, een bedrijf uit Murcia. "De volumes zijn nu beperkt. Door de overvloedige regenval in maart en april is de bloei iets later begonnen en door de hittegolven in de zomer en de droogte is het aanbod van grote maten beperkt", voegt hij toe.

"Het fruit heeft ongeveer 3 weken meer tijd nodig dan normaal om het juiste kaliber en de gewenste rijping te krijgen. In Murcia moeten we dus geen significante volumes verwachten vóór eind oktober of begin november", legt Luis Sánchez van de verkoopafdeling uit. "De opbrengst ligt overigens iets lager dan die van vorig seizoen."

Volgens Francisco en Luis zijn de exporteurs van het zuidelijk halfrond, voornamelijk van Zuid-Afrika en Argentinië, praktisch gestopt met het verzenden van fruit naar Europa vanwege de hoge logistieke kosten en lage verkoopprijzen. 

"Dit jaar hebben we voor het eerst citrus van overzee geïmporteerd, maar zowel de vraag als de prijzen vielen erg tegen gedurende de hele zomer. Door de hoge containertarieven en de lage prijzen wegens het gebrek aan consumptie zijn de winstmarges mager uitgevallen. Veel exporteurs van het zuidelijk halfrond hebben zich dan ook eerder dan normaal teruggetrokken om geen geld te verliezen. De meeste Europese supermarktketens laten ons weten dat ze met de beschikbare volumes van overzees product tot half oktober en in sommige gevallen misschien nog een weekje langer voort kunnen", zegt Luis Sánchez.

"We verwachten daarom een een behoorlijk lege markt en een vlotte overgang tussen de twee hemisferen. We krijgen zelfs al bestellingen binnen en we zien animo om te starten met de Spaanse citroenprogramma's in Europa. Bovendien heeft Turkije al aangekondigd dat het voor dit seizoen zo'n 50% minder citroen beschikbaar zal hebben. Ook dat zou kunnen helpen om de prijzen op peil te houden", zegt Francisco Gea. 

De grootste uitdaging zal echter zijn om de enorme stijging van de teelt- en verwerkingskosten door te berekenen naar de verkoopprijs, aangezien de grote supermarktketens vrezen dat de afzet kan dalen. "Deze zomer hebben we al gezien hoe de consumptie eerder terughoudend is. Het valt af te wachten hoe de consumenten deze winter reageren op de economische recessie en hoe het hun aankopen zal beïnvloeden. We vertrouwen erop dat ze zullen besparen op andere producten dan groenten en fruit", zegt Luis Sánchez. 

"We krijgen steeds meer vraag naar de roze citroen met gestreepte schil" 
Belsán probeert het aanbod steeds verder te diversifiëren met andere citroenrassen dan de traditionele Primofiori en Verna, zoals de roze citroen met gestreepte schil. 

"Wij zijn de enigen die roze citroenen met gestreepte schil in Spanje telen en dit is al ons vierde seizoen. We beschikken over zo'n 60.000 kilo, wat natuurlijk geen grote hoeveelheid is. Het is een nicheproduct dat we leveren aan restaurantketens en chef-koks, maar ook aan enkele supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europese landen." 

"Toch neemt de vraag naar deze roze citroen toe dankzij een verandering in de marketingstrategie", vertelt Luis Sánchez. "In samenwerking met het Valenciaanse Instituut voor Landbouwonderzoek (IVIA) werken we ook aan een patent voor een nieuwe citroensoort zonder pitjes en ronde vruchten. Bovendien hebben de bomen geen doornen", besluit hij. 

Voor meer informatie:
Belmonte Sánchez Belsan S.L
Vereda Rincón de Gallego 16
30579 Torreagüera (Murcia) - Spanje
www.belsansl.com

Francisco Vicente Gea Belmonte
Mob:+34 630 943670
francisco@belsansl.com

Luís Sánchez
Mob:+34 659 43 81 44
luis@belsansl.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.