Meningen importeurs verdeeld

Uit de oude doos: Massale import citrus uit Spanje

De laatste weken heeft het enorme aanbod van Spaanse sinaasappelen, clementines en mandarijnen het marktbeeld van deze producten in België duidelijk bepaald. In de week van 7-12 november bijvoorbeeld, bedroeg de import van Spaanse sinaasappelen alleen al 2,5 miljoen kg. Desgevraagd reageerden de grote importeurs op deze hausse nogal verschillend, variërend in toon van somber tot gematigd optimistisch.

Directeur Filip Swaap van Parmin op het CEI in Brussel sprak van een bijzonder moeilijke en onoverzichtelijke situatie waaraan hij voorlopig nog geen einde zag. "Ik zeg het maar ronduit zoals ik het zie. Andere importeurs zullen het misschien niet zo duidelijk zeggen, maar zulke grote aanvoeren als de laatste weken zijn natuurlijk niet best voor de markt. Daarom kan je alleen maar blij zijn dat de regen die de laatste weken nogal overvloedig in Spanje gevallen is, de exporten wat heeft afgeremd. Het is nu maar te hopen dat de handel met de feestdagen in het vooruitzicht wat beter zal gaan marcheren."

De heer De Canniere is optimistisch gesteld

Christian de Canniere van Starfruit Company vertelde dat wat zijn firma betreft, de import van sinaasappelen uit Marokko nog maar pas is begonnen. Verleden jaar is Starfruit met de invoer van citrus uit Griekenland gestart. "Gezien de hoge kwaliteit van deze producten voorzien wij geen enkel probleem met betrekking tot de afzet en prijzen. Ik geloof ook niet dat het zo'n vaart zal lopen met grote voorraden waarmee de groothandel zal blijven zitten."

Noël van Assche: "De kwaliteit van de Spaanse mandarijnen moet gestabiliseerd worden."

Noël van Assche: "Inderdaad is de aanvoer uit Spanje en Marokko van citrus wat groter dan vorig jaar om deze tijd en is de markt momenteel wat aan de kalme kant, maar abnormaal is het zeker niet." Van Assche is zeker niet te spreken over de toestand waarin het blad van de geïmporteerde clementines over het algemeen verkeert. "Het blad is lang niet zo fris als we gewend zijn en dat is niet best voor de verkoopbevordering."

Dirk Biltereyst voorziet een toenemende omzet

Verkoper Dirk Biltereyst van importeur Gerico werpt weer een ander licht op de massale import van Spaanse sinaasappelen: "Die grotere aanvoer kunnen we juist goed gebruiken om onze gegroeide klantenkring beter te kunnen bedienen. Ook de prijzen ontwikkelen zich tot dusver gunstig." De bekendste merken van Gerico zijn 't Schaepke en Podium.

Phillip Ferrari ziet dit seizoen met Nelly wel zitten

Tenslotte toonde ook Phillip Ferrari van de firma Jean Ferrari & Co zich niet onder de indruk van de toevloed van Spaanse citrus op de Belgische markt. "Tot nog toe hebben we steeds goede prijzen kunnen maken en ook over afzetmoeilijkheden hebben we niet te klagen", aldus Ferrari die het hoofdmerk Nelly voert.

Kwaliteit bij Guido

Bron: Primeur 09 - Jaargang 03 - 18 november 1988


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.