Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Verco, Vroenhoeven

In het 50-jarig bestaan van de firma Verco te Vroenhoeven-Riemst op enkele kilometers van Maastricht, wordt begin volgend jaar [1989] een belangrijke mijlpaal bereikt. Dan wordt namelijk op het industrieterrein in Maasmechelen een nieuwe, 1250 m2 grote loods met bijbehorend kantoor in gebruik genomen. "In het gebouw komt een moderne sorteerlijn voor peen waardoor we niet alleen de levering aan onze klanten sneller kunnen afwikkelen maar ook de kwaliteit van het product kunnen verbeteren", zegt directeur Henny Verjans.

Ruim 50 jaar geleden begon zijn grootvader Peter Verjans een handel in wortelen, uien en koolsoorten, die hij driemaal per week met paard en wagen naar de groothandelsmarkt in Luik bracht. Die geregelde ritjes naar Luik vinden nog steeds plaats, al is het vervoermiddel er wel heel wat sneller en beter op geworden. Van 1955 tot 1979 stond de vader van Henny Verjans aan het hoofd van de zaak, waarna laatstgenoemde de leiding overnam.

Henny Verjans, zaakvoerder van Groothandel Verco te Vroenhoven

Hoewel ook nog wel in uien en verschillende koolsoorten wordt gehandeld, ligt het zwaartepunt de laatste jaren op de in- en verkoop van peen. Verjans laat dit product op 30 ha gehuurde grond telen en betrekt de peen van 50 ha van telers op vrije basis, d.w.z. leveren tegen dagprijs. Nabij Venlo ligt verder nog 15 ha waarvan peen op contractteelt wordt betrokken.

Het nieuwe complex van Verco in Maasmechelen

De firma Verco wast, sorteert en verpakt de peen in eigen bedrijf. "We verzenden de peen in elke verpakking die de klant maar wenst. Aan de kwaliteit wordt veel aandacht besteed. Op die manier willen we onze naam als peenspecialist voortdurend waarmaken", zegt Henny Verjans.

Gerard Verjans sr. helpt graag een handje mee

De wortelen worden voornamelijk geleverd aan Nederlandse en Belgische exporteurs. Verjans vertelt nog dat 1988 een bijzonder goed jaar voor de teelt van peen is geweest. "Voor het eerst sinds lange tijd kon het hele jaar rond peen worden geleverd die bovendien van zeer goede kwaliteit bleek te zijn." 

De heer en mevrouw Verjans op het bouwterrein in Maasmechelen

Met betrekking tot de uien die de firma Verco verhandelt, zegt Henny Verjans dat hiervan 90% uit Nederland wordt ingevoerd en dat de rest van Belgische telers afkomstig is. In het bedrijf worden de uien verpakt in zakken van 1 tot 25 kg. De diverse koolsoorten worden rechtstreeks van telers uit de omgeving betrokken. De administratie is in handen van mevrouw Lilian Verjans-Machielse. Bij Verco werken 9 personeelsleden in vaste dienst.

Bron: Primeur Kerst - Jaargang 06 - 23 december 1988

Publicatiedatum: