Coag vraagt overheid om btw-verlaging

Irrigatie in Spanje botst op muur van hoge energiekosten

De gewassen irrigeren wordt in Spanje steeds moeilijker door de hoge energiekosten. Het afgelopen jaar zijn de tarieven met meer dan 90% gestegen. Telersverening Coag vraagt deze week aan de minister van Landbouw, Luis Planas, tijdens de Landbouwadviescommissie een verlaagde btw van 10%, evenals de implementatie van een systeem waarbij contracten kunnen worden afgesloten tegen een lager vermogen in de maanden met beperkte irrigatiebehoefte en een hoger vermogen in de maanden dat de gewassen meer nood hebben aan irrigatie.

"Momenteel wordt bijna 70% van alle gewassen geïrrigeerd. Daarom heeft een stijging van de teeltkosten - zoals de stijging van de prijs van elektriciteit - een directe impact op de prijs die de consument voor voedsel betaalt, vooral in een context van inflatie zoals de huidige”, laat de telersorganisatie optekenen.

"Bovendien kunnen de irrigatiegemeenschappen als publiekrechtelijke vennootschappen geen btw aftrekken en kunnen ze de telers ook niet factureren opdat die de betaalde btw zouden kunnen recupereren. Daardoor is de btw in het huidige systeem een bijkomende kost voor de telers. Het belastingstelsel benadeelt met andere woorden het waterbeheermodel in Spanje."

"De Europese regelgeving laat echter toe dat op elektriciteit een verlaagde btw van 10% wordt toegepast en dat gebeurt al in bijvoorbeeld Italië. De EU-wetgeving biedt ook de mogelijkheid om contracten af te sluiten met twee types vermogens en stimuleert het gebruik van hernieuwbare energie voor eigen consumptie door middel van directe subsidies, wat bijdraagt aan een verlaging van de productiekosten en een verbetering van het milieu."

Een concreet geval 
Een irrigatiegemeenschap in de provincie Almería heeft gezien dat het met een 30% hoger verbruik ten opzichte van vorig jaar meer dan het dubbele heeft betaald dan in 2021. Een berekening leerde dat de kilowattuurprijs, inclusief alle factuurkosten (belastingen, vermogen, enz.), op jaarbasis met 94,42% is gestegen. 

Voor meer informatie:
Coag
www.coag.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven