BS Frucht uit Hannover

"Eerste Orri-clementines uit Zuid-Afrika op de markt"

Het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen nadert nu langzaam de tweede helft van het seizoen. "Sinds kort komen er bij ons Orri-clementines uit Zuid-Afrika binnen met maat 48. Het begin van het seizoen verliep dit jaar bijzonder traag op het zuidelijk halfrond, omdat de populaire maten grotendeels ontbraken", zegt Dirk Stautmeister, standmanager van BS Frucht op de groothandelsmarkt in Hannover.

"Deze moeilijke aanbodsituatie in de categorie citrus is duidelijk het gevolg van de droogte in het land van origine, want ook in Zuid-Afrika wordt men met moeilijke weersomstandigheden geconfronteerd", vervolgt Dirk. Dit alles heeft een merkbaar effect op de prijzen. "Over het geheel genomen zitten we ver boven het prijsniveau van vorig jaar. Tegen het einde van de maand verwachten we al de eerste vroege clementines uit Spanje."


Dirk Stautmeister werkt sinds enkele jaren als standmanager van BS Frucht op de groothandelsmarkt Hannover.

Breed citrusaanbod
BS Frucht is een vestiging van fruitimporteur Matthies & Söhne uit Braunschweig en levert aan een brede clientèle uit de horeca, gespecialiseerde retail en weekmarkthandel. Wat de afzet van citrus betreft kijkt men terug op twee bijzonder goede jaren. "Clementines waren tijdens de pandemie bijzonder gewild. Vooral de weekmarkten kenden een opleving in de pandemiejaren, waardoor in dit segment veel meer product dan gewoonlijk nodig was. Ook de groep kopers die voorheen in de conventionele retail inkopen deed, kocht steeds vaker op de weekmarkt. Om ook aan de kwaliteitseisen van deze groep te kunnen voldoen hebben we het citrusaanbod moeten uitbreiden."

Ook op de langere termijn zijn er volgens Dirk meerdere trends in de citrussector te zien. "Wat betreft de herkomstlanden is er in de afgelopen jaren weinig veranderd. Af en toe arriveert er weleens een partij uit Zimbabwe bij ons, bijvoorbeeld Lane Late, maar dat is over het algemeen een zeldzaamheid. Er zijn echter enkele interessante rassen die steeds populairder worden, zoals bijvoorbeeld Cara Cara, Navel Powell en Lane Late."

Verse Orri-clementines uit Zuid-Afrika en Costa-Ricaanse ananas bij de ingang van BS Frucht

Groeiende aanwezigheid van citrus van overzee
De maat is daarbij minder belangrijk. Dirk: "Over het algemeen wordt het hele gamma aan sinaasappelen tussen maat 42 en 80 door kopers aanvaard. Tot slot stellen we vast dat de aanwezigheid van citrus van het zuidelijk halfrond in de loop der jaren snel is toegenomen."

Voor meer informatie:
Dirk Stautmeister
BS Frucht GmbH & Co KG.
Großmarkt Hannover, Duitsland
Tel: +49 511 123 594-0
ds@bsfrucht.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven