Uit de oude doos: Jos Koedooder, Bovenkarspel

Op 14-jarige leeftijd kwam Jos Koedooder bij zijn vader Jan Willem in de zaak. Op die leeftijd kocht hij al op de veiling Hoogkarspel groenten voor zijn vader. De thans [1988] 44-jarige Jos heeft de grondbeginselen van zijn vader overgenomen: geen personeel en het kantoor aan huis. Vroeger hadden ze alleen een pakhuis voor lege balen, maar ook dat is er niet meer bij. Het huidige werkterrein van Koedooder ligt op de veiling en bij de boeren en tuinders. In 1976 trok de heer Jan Willem zich terug uit de zaak en ging Jos in een BV-vorm alleen verder. Jos heeft alleen thuis en in de auto telefoon, dat is eigenlijk alles. Hij doet veel zaken met boeren die geen lid van een veiling zijn. Hij heeft enkele boeren die exclusief voor hem telen. Zoals kroten, witte en rode kool. Koedooder heeft zelfs boeren waarvoor hij de verkoop geheel in vertrouwen regelt. Als hij bij een boer geladen heeft, hoort deze het soms zaterdags welke prijs hij gemaakt heeft.

Jos Koedooder heeft alleen telefoon thuis en in de auto

"Het is een zaak van 100% vertrouwen. De boeren moeten er van doordrongen zijn dat je door en door te vertrouwen bent. Wat ik bij hen weghaal betaal ik binnen een week. Een boer teelt jaarlijks 50 ha kroten exclusief voor mij. Ik zorg dat ze tegen de best mogelijke prijs verkocht worden. Ik koop voor grossiers, exporteurs, de industrie en voor het buitenland o.a. België."

Jos Koedooder is in de branche een unieke zakenman. Hij is de grootste leverancier van kroten. Jaarlijks verlaadt hij vele duizenden tonnen, maar ook duizenden tonnen witte- en rode kool. Vragend naar de prijsontwikkelingen zegt hij: "De markt laat zich niet beredeneren, maar ik denk dat gezien de voorraden, globaal gezien, de prijzen zich wel kunnen handhaven. Dit geldt zeker voor kroten en rode kool."

We vroegen hem nog naar zijn oordeel over de Belgische afnemers. "De Belgen zijn goede en prettige mensen om zaken mee te doen. Ze handelen zeer correct, recht door zee, en het is een hard werkend volk." Als we vertrekken zegt hij nog: "Jammer dat het donker is, anders zou je een foto van mijn bungalow kunnen maken, zodat de lezers kunnen zien hoeveel er in de groentehandel te verdienen is."

Bron: Primeur 10 - Jaargang 02 - 12 februari 1988


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven