Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
RIVM

Oppassen bij gewassen uit moestuinen in de buurt van chemiebedrijf Dordrecht

Inwoners uit de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden moeten opletten bij consumptie van groenten en fruit uit de eigen moestuin. Dit meldt het RIVM. Het RIVM adviseert geen gewassen te eten uit moestuinen die op minder dan 1 kilometer ten noordoosten van het chemiebedrijf Dupont/Chemours in Dordrecht liggen. Door deze gewassen te eten krijgen mensen zoveel PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) binnen dat effecten op de gezondheid niet kunnen worden uitgesloten. Gewassen uit moestuinen die verder dan een kilometer van het chemiebedrijf liggen kunnen gegeten worden. Voor een aantal van deze moestuinen adviseert het RIVM echter om het eten van gewassen af te wisselen met groenten en fruit uit de supermarkt. 

Onderzoek in vier gemeenten
Het RIVM heeft in de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden onderzocht hoeveel PFAS (Poly- en perfluoralkyl-stoffen) mensen kunnen binnenkrijgen als ze zelf geteelde groenten en fruit eten van moestuinen rond chemiebedrijf DuPont/Chemours. De moestuinen die zijn onderzocht liggen binnen een straal van 15 kilometer van dit chemiebedrijf en zijn verdeeld in negen groepen. Gewassen uit moestuinen binnen 1 kilometer van Dupont/Chemours bevatten teveel PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen). Het RIVM adviseert om deze gewassen niet te eten omdat effecten op de gezondheid niet kunnen worden uitgesloten. De gewassen uit een groep moestuinen die tussen 5 en 10 kilometer ten zuidwesten van het bedrijf ligt en een groep moestuinen die zo’n 15 kilometer ten noordoosten ligt kunnen moestuinhouders gewoon blijven eten.

Bron: RIVM

Publicatiedatum: