Zuid-Afrikaanse citrustelers:

"Nieuwe EU-regels zijn onrechtvaardig en bestraffend"

In juli 2022 legde de Europese Unie nieuwe beperkingen op voor de invoer van Zuid-Afrikaans citrus. De nieuwe fytosanitaire voorschriften waren bedoeld om gevallen van False Codling Moth (Afrikaanse fruitmot), een citrusplaag die inheems is in Zuid-Afrika, te bestrijden. De nieuwe voorschriften zijn een zware klap voor de Zuid-Afrikaanse citrussector, omdat zij de uitvoer ernstig zullen verstoren.

Zuid-Afrika is na Spanje de grootste citrusexporteur ter wereld. De EU was in 2021 goed voor 41% van de Zuid-Afrikaanse citrusexport in waarde. Lokaal is citrus in 2021 goed voor 25% van de totale Zuid-Afrikaanse agri-export, tegen 19% in 2011.

Volgens sommige bronnen is de regelgeving oneerlijk en bestraffend. Ten eerste heeft de EU Zuid-Afrika minder dan een maand de tijd gegeven om zich aan de nieuwe regelgeving aan te passen. De EU-maatregelen werden op 21 juni 2022 bekendgemaakt, traden op 24 juni 2022 in werking en bepaalden dat zendingen die vanaf 14 juli 2022 in Europa aankwamen, aan de nieuwe eisen moesten voldoen.

Ten tweede heeft Zuid-Afrika, sinds de EU de Afrikaanse fruitmot in 2018 voor het eerst tot quarantaineplaag heeft verklaard, uitgebreide maatregelen getroffen om aan de fytosanitaire voorschriften te voldoen.

Daarom zijn de nieuwe regels volgens sommige delen van de sector niet-tarifaire handelsbelemmeringen. Niet-tarifaire maatregelen worden opgelegd om de consument te beschermen tegen ongezonde producten of producten van lage kwaliteit, maar zij betekenen een verhoging van de handelskosten.

Bron: theconversation.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven