Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Veiling W.F.O. voert een vooruitstrevend beleid

De veiling W.F.O. is ontstaan uit een fusie van zeven kleine veilingen in het oosten van West-Friesland. Deze streek ligt in Noord-Holland ten Noorden van Amsterdam. Al vele eeuwen is het een centrum van groenteteelt. Vorig jaar werd er alleen al aan bloemkool 26 miljoen stuks aangevoerd. Uit de zeven veilingen is nu één grote veiling ontstaan die niet alleen een nationale betekenis heeft, maar ook internationale bekendheid geniet. Ook in West-Friesland kreeg men te maken met een steeds toenemende concentratie van inkopers, die steeds meer belangstelling toonden voor een groot aanbod van zoveel mogelijk producten die op één plaats te koop zijn. Met grote voortvarendheid hebben de West-friezen het fusieprobleem aangepakt en de resultaten mogen er zijn. Ook gedurende de laatste jaren heeft men niet stil gezeten.

Voorzitter van de W.F.O. Simon Ruiter

Gelijktijdig met het nieuwe veilingcomplex dat 5 jaar geleden in gebruik genomen werd, zette men er een groothandelscentrum neer en in juli werd een nieuw bedrijvencentrum in gebruik genomen en kwam de fusie met de veiling Langedijk tot stand. Een dag na de opening van het nieuwe bedrijvencomplex hadden we een kort gesprek met de voorzitter, de heer Simon Ruiter, veertig jaar en al 13 jaar bestuurslid. Zelf is hij nu vier jaar voorzitter van de veilingvereniging. Hoewel vrijwel alle groenten- en fruitsoorten op de veiling aangevoerd worden geniet de veiling vooral bekendheid door zijn bloemkool, broccoli, rode, groene en witte kool, kroten, breekpeen, uien en de laatste jaren in toenemende mate witlof, in 1987 bijna 15.000 ton.

Het bedrijvencentrum wordt geopend.

Een oude stoomwals gaat door het doek.

"Zelf ben ik ook een witlofteler. Dit doe ik samen met mijn broers. We hebben elk jaar een areaal van ongeveer 80 ha, maar deze functie vraagt zoveel tijd van mij, dat ik hier hele dagen mee bezig ben", aldus de heer Simon Ruiter.

De leiding berustte bij de heer Vonck, directeur van de veiling

Het vijf jaar oude handelscentrum

Op het veilingterrein is tevens het handelscentrum geopend. Het handelscentrum heeft bewezen dat het goed bij de veiling past. Daar zitten importeurs en grossiers, zodat dit voor de klanten erg aantrekkelijk is. "Naast onze producten kunnen ze hier op het veilingterrein ook voor alle importgroenten en fruit terecht. Zowel voor de bedrijven op het handelscentrum als voor ons geven wij de klanten het optimale. Voor de afnemers die in het noorden des lands zitten is dit een ideale situatie", voegt de voorzitter er aan toe.

Charmante bediening

"Door het onlangs geopende bedrijvencentrum wordt onze positie alleen maar verstevigd. Het eerste bedrijf dat er gevestigd is, W.K.M. Uiencentrale, sorteert daar uien. Dit product heeft elke grossier, grootwinkelbedrijf of exporteur nodig. Straks volgen nog meer bedrijven die in een speciaal product gespecialiseerd zijn", zo besluit Simon Ruiter.

Boven de stamtafel in de veilingkantine hangt dit bord

Bron: Primeur 2 - Jaargang 2 - 29 juli 1988

Publicatiedatum: