Australië: Aardappeltelers zien prijsonderhandelingen met Simplot vastlopen

Aardappelverwerker Simplot Australia heeft geweigerd toe te geven op zijn tweede prijsaanbod aan Tasmaanse telers voor de aardappeloogst van dit seizoen. Dat is de reden waarom de aardappeltelers vorige week bijeenkwamen om de impasse met het bedrijf te bespreken over wat volgens hen een poging is om een eerlijke prijs betaald te krijgen voor hun product.

De telers zeggen dat de extra $105 per ton die het bedrijf drie weken geleden voorstelde, nog steeds niet genoeg is om de kosten te dekken van de teelt van hun gewassen dit seizoen, die worden geschat op ongeveer $20.000 per hectare.

Ongeveer 70 Simplot-aardappeltelers waren op de bijeenkomst in Deloraine. Ze zijn allemaal bezig hun toekomst in aardappelen opnieuw te evalueren.

Brett Neale, een pootgoedteler van het eerste uur, zei dat het tijd werd dat de verwerkers alle telers een eerlijke prijs zouden bieden die hun teeltkosten dekt. "Vanuit het oogpunt van pootgoed zijn alle onderhandelingen vastgelopen en zitten we in hetzelfde schuitje als alle anderen," zei Neale " Aardappeltelers hebben hun buik vol van aardappelen telen voor niets."

De kosten zijn voor alle aardappeltelers gestegen en vorig jaar waren de opbrengsten lager. Sommigen verwachten een vergelijkbaar nat seizoen in het voorjaar en oogstproblemen, terwijl anderen zeggen dat het het risico niet waard is.

Bron: abc.net.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven