Richard Salazar, Acorbanec:

Koud weer vermindert bananenproductie Ecuador met 25%

De Ecuadoraanse bananenindustrie staat voor nieuwe uitdagingen als gevolg van het koude weer, waardoor de productie met ongeveer 25% is gedaald, terwijl sommige bedrijven ook in fytosanitaire quarantaine zijn geplaatst. "Het valt ook samen met een daling van de vraag in de zomer in Rusland, Europa, het Midden-Oosten en andere markten, wat normaal is in deze tijd van het jaar", zegt Richard Salazar, uitvoerend directeur van de Ecuador Banana Marketing and Export Association (Acorbanec).

Al deze nieuwe uitdagingen komen net nu de bananenproducenten in Ecuador, 's werelds grootste exporteur van bananen, hoopten op een herstel van de handel na de verlammende nationale protesten eind juni, die 18 dagen duurden. Ongeveer 2,000 containers met bananen konden niet worden uitgevoerd als gevolg van protesten van de inheemse gemeenschap, die belangrijke wegen in de belangrijkste bananenproductiegebieden blokkeerde.

"De productie- en exportactiviteiten zijn na de blokkade weer normaal, maar nu is het exporteerbare aanbod verminderd omdat de fytosanitaire omstandigheden op sommige bedrijven niet geschikt zijn voor export. Ook is er een daling als gevolg van de klimatologische factoren (de kou) die de bananenproductie met zo'n 20 tot 25% heeft verminderd. De verliezen als gevolg van de stopzetting van de bananenteelt in Ecuador zullen nauwelijks worden goedgemaakt. Zoals ik eerder al zei, werden de oogstcontracten opgeschort, kon het fruit waarvoor een contract was gesloten niet worden uitgevoerd of ter plaatse worden verkocht, en moesten we helaas de betaling van de vrachtkosten als gevolg van het niet uitvoeren voor onze rekening nemen, evenals de kosten van de containers in de havens omdat vele containers een week in de terminals moesten blijven. Deze verliezen kunnen nauwelijks worden goedgemaakt," legt Salazar uit.

Hij zegt dat de meeste van de door de fytosanitaire quarantaine getroffen bedrijven kleine tot middelgrote telers zijn. "Door gebrek aan middelen waren zij niet in staat om de verschillende fytosanitaire controles op Black Sigatoka uit te voeren. De kou is normaal op dit moment, maar we krijgen een deel La Niña mee dat zich lijkt uit te strekken tot september van dit jaar. Wij verwachten dat de productie- en marktomstandigheden in het laatste kwartaal van oktober, november en december 2022 zullen verbeteren," aldus een hoopvolle Salazar.

Ondanks het feit dat de Ecuadoraanse bananenindustrie eerder dit jaar tijdens een speciale bijeenkomst op de Fruit Logistica in Berlijn heeft aangedrongen op duurzamere prijzen voor bananen, lijkt hun verzoek aan dovemansoren gericht. "Ondanks alle stijgingen van de kosten en uitgaven die openbaar en wereldwijd bekend zijn, is helaas voor bananen niet de juiste prijs betaald die de productie en export van bananen uit Ecuador duurzaam kan houden. We hopen dat retailers zich hiervan bewust worden en meer gaan betalen voor onze bananen, zodat de aanvoer van levensmiddelen naar markten als de Europese Unie en andere markten gewaarborgd blijft," zei Salazar.

Voor meer informatie: 
Richard Salazar
Acorbanec
Tel: +593 9 89857025
rsalazar@acorbanec.com  
acorbanec.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven