Australië: Groenteverkopers eisen dat grote supermarkten de prijzen van AGF begrenzen

Kleinschalige Australische groenteverkopers eisen een prijslimiet voor verse groenten en fruit in supermarkten omdat de kosten blijven stijgen. Woolworths kondigde deze week een prijsstop aan voor enkele "essentiƫle artikelen", zoals pasta, spek en diepvrieserwten, maar telers beweren dat als supermarkten niet bereid zijn om vergelijkbare offers te brengen aan hun winstmarges voor AGF-producten, de federale regering zou moeten ingrijpen, vergelijkbaar met de manier waarop energieprijzen deze maand werden afgetopt.

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw zei dat door de bederfelijke aard van groenten en fruit, de prijzen gevoelig zijn voor schokken aan de aanbodzijde, zoals klimatologische storingen, zoals overstromingen. "In normale tijden herstellen de prijzen van groenten en fruit zich betrekkelijk snel", aldus de woordvoerder. "Er is echter sprake van een reeks inflatoire spanningen in de aanvoerketen van groenten en fruit, waaronder stijgende kunstmest- en brandstofkosten en aanhoudende tekorten aan arbeidskrachten in een krappe arbeidsmarkt."

Het departement heeft echter niet geantwoord op vragen van de ABC over mogelijke prijsplafonds voor supermarktwinsten op AGF-producten, en een woordvoerder van Woolworths zei dat er geen plannen waren om AGF-producten op te nemen in de prijsbevriezing van het bedrijf.

Bron: abc.net.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven