Portugal opgeroepen meer te doen tegen mensenhandel

Hoewel de toenemende vraag naar goedkope arbeidskrachten in Portugal kansen creëert voor arbeidsmigranten, neemt hierdoor ook de kans op uitbuiting en mensenhandel toe. Een groep deskundigen dringt er bij de Portugese overheid op aan meer te doen aan dit probleem. 

Portugal heeft weliswaar pogingen ondernomen om dit probleem in te dammen, maar deskundigen van GRETA, een groep experts op het gebied van mensenhandel binnen de Raad van Europa, zegt dat het land nog meer moet doen, met name met betrekking tot asielzoekers. Tussen 2016 en 2020 werden in Portugal ruim 1.150 mensen slachtoffer van uitbuiting en mensenhandel, zo blijkt uit een rapport dat GRETA deze week publiceerde. Momenteel is het merendeel van de slachtoffers afkomstig uit India en worden zij uitgebuit als arbeidskrachten. Dit zijn alleen nog maar de slachtoffers die bekend zijn, omdat ze zijn ontsnapt of menen dat ze aangifte moeten doen van mensenhandel.

Uit het onderzoek van GRETA blijkt dat het aantal gemelde gevallen van mensenhandel onder asielzoekers in Portugal op nul staat, ondanks het feit dat het aantal asielaanvragen fors toeneemt. "GRETA maakt zich zorgen over dit gebrek aan herkenning (van slachtoffers van mensenhandel onder asielzoekers)," aldus Daniela Ranalli, lid van het secretariaat van de groep. 

Bron: infomigrants.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven