Zuid-Afrika onzeker over grapefruit bestemd voor Rusland

De Zuid-Afrikaanse Citrus Growers' Association zegt dat het moeilijk te voorspellen is of de plaatselijke of andere markten een potentieel marktverlies zullen opvangen als de Russische bestellingen een dip vertonen, aangezien Rusland een belangrijke afnemer van Zuid-Afrikaanse grapefruit is.

De oogstramingen voor de komende citrusoogsten van Mzansi zijn veelbelovend, maar externe krachten doen twijfels rijzen over een vlotte export. Een van die krachten is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die de grapefruittelers als eerste zou kunnen treffen.

Volgens de Citrus Growers' Association of Southern Africa (CGA) zullen dit seizoen naar schatting 14,8 miljoen kartons (à 17 kg) grapefruit klaar zijn om te worden uitgevoerd. Maar aangezien Rusland een belangrijke importeur van de Zuid-Afrikaanse oogst is, zou het conflict een negatief effect op deze raming kunnen hebben.

Als de brandstof- en scheepvaartkosten blijven escaleren, zal ook het fruit dat voor verwerking wordt verzonden en de grapefruit van klasse 2 niet worden uitgevoerd, waardoor het uiteindelijke uitvoertotaal nog verder zal dalen. De voorbije twee seizoenen is Zuid-Afrikaanse grapefruit naar Rusland gegaan, maar ook naar de Europese Unie, China, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, het Midden-Oosten, Canada, Korea, Zuidoost-Azië, andere Europese en Aziatische bestemmingen, en enkele landen in Afrika.

Bron: foodformzansi.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven