Maersk en CMA CGM behaalden in 2021 hoogste inkomsten in transportsector

Vanwege de sterke vraag en beperkte vrachtcapaciteit boekten containerrederijen in 2021 recordwinsten. A.P. Moller - Maersk (Maersk) en CMA CGM behoorden tot de best presterende rederijen.

Maersk maakte de sterkste jaarlijkse groei door en zag haar zeevrachtinkomsten vorig jaar naar €44,6 mld stijgen, tegenover €27mld in 2020. Deze groei werd deels aangejaagd door de grote volumes en de inkomsten uit opslag. 

"De uitzonderlijke marktomstandigheden hebben Maersk een  recordgroei en -winst bezorgd, maar daarnaast ook tot verstoringen in de toeleveringsketen geleid," aldus Søren Skou, de CEO van Maersk.

CMA CGM zag haar inkomsten eveneens met 88,5% ten opzichte van het jaar daarvoor stijgen tot €41,9 mld. Het succes van de maritieme activiteiten was de voornaamste aanjager van de totale omzet van het bedrijf, die €51,8 mld bedroeg. 

Mediterranean Shipping Company (MSC) behoort naar verluidt ook tot de topverdieners van het afgelopen jaar. De financiële resultaten van het bedrijf zijn niet toegankelijk vanwege het feit dat MSC een particulier bedrijf is. 

COSCO Shipping, een dochteronderneming van COSCO, rapporteerde in 2021 een omzet van €31,4 mld en een nettowinst van €8,8 mld.

Ocean Network Express (ONE) is de enige grote rederij die haar financiële resultaten over 2021 nog niet heeft gepubliceerd. In haar meest recente rapportage over het derde kwartaal van 2021 werden de inkomsten over het boekjaar 2021 op €26,8 mld geraamd. 

Het bedrijf heeft laten weten dat seizoensgebonden factoren, waaronder het Chinese Nieuwjaar, en geannuleerde afvaarten als gevolg van logistieke verstoringen, een forse impact hadden op de resultaten over het vierde kwartaal van 2021. 

De Duitse rederij Hapag-Lloyd maakte in maart 'buitengewoon sterke' cijfers bekend. De totale omzet van het bedrijf steeg in 2021 naar €24,4 mld, tegenover €10,9 mld in 2020. Deze goede resultaten waren voornamelijk te danken aan de hoge vrachttarieven die voortvloeiden uit de sterke vraag.

Evergreen Marine Cooperation is het laatste bedrijf dat deze top van best verdienende rederijen compleet maakt.

Eric Hsieh, bestuursvoorzitter van Evergreen, maakte de financiële resultaten van het bedrijf vorige maand bekend. De omzet van de rederij groeide met 236% ten opzichte van 2020 en bedroeg €16,3 mld. Zo'n 60% tot 70& van deze inkomsten waren afkomstig uit Trans- Pacifisch vrachtvervoer en de overige 30% uit het vervoer tussen Azië en Europa. 

Ondanks het feit dat rederijen samen in 2021 meer dan €102 mld winst boekten, was de betrouwbaarheid van de schepen gedurende het hele jaar laag. 

Voor meer informatie: porttechnology.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven