Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afgekeurde bananen geschikt als grondstof voor bioafbreekbare plastics

Reststromen van de bananenteelt zijn uitstekend geschikt als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics. Dit concluderen Wageningse onderzoekers op basis van interviews en experimenteel onderzoek. Vooral groene bananen die niet geschikt zijn voor export of lokale consumptie, hebben potentie. Het gaat om 15 tot 20 procent van de totale bananenproductie in Colombia.

In een 'proof of principle' hebben de onderzoekers aangetoond dat het goed mogelijk is om zetmeel uit de groene bananen te halen en om te zetten naar een plasticfolie. Het is de bedoeling dat dit extractie- en productieproces in vervolgprojecten verder wordt verfijnd en een reƫle optie wordt voor verwerken van reststromen in de land van herkomst, zodat het aantrekkelijk wordt voor marktpartijen.

Internationale publiek-private samenwerking
De resultaten zijn behaald binnen de 'Seed Money Project Starch from residues for starch plastics in Colombia'. Wageningen Food & Biobased Research, de Nederlandse ambassade in Colombia, 2 Nederlandse bedrijven en 4 Colombiaanse partners gingen daarvoor samen aan de slag.

Het doel van een Seed Money Project is partijen aan elkaar te verbinden zodat ze met elkaar 'ontdekken' wat de mogelijkheden zijn voor internationale activiteiten. Dat is goed gelukt en de onderwerp past goed binnen de strategie van de Colombianse reagering en de doelen van de Nederlandse Top Sector Agri-Food.

Bron: WUR

Publicatiedatum: