Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"Spaanse glasconservenindustrie krijgt het zwaar"

De stijgende energiekosten, de oorlog in Oekraïne en de staking van de transporteurs brengen de levering van glazen potten en flessen aan meer dan 8.000 voedsel- en drankbedrijven in Spanje in gevaar.

Karen Davies, algemeen secretaris van de Spaanse Vereniging van Fabrikanten van Verpakkingen uit Glas (Anfevi), zei aan nieuwsdienst Efeagro dat de huidige situatie op een kritiek punt is aanbeland. Sinds de pandemie hebben de glasproducenten het moeilijk om hun klanten te beleveren. Er zijn problemen bij de levering van grondstoffen voor de glasovens en dus ook bij de levering van het afgewerkte product aan voedsel- en drankbedrijven. En de problemen worden alleen nog maar groter.

"Naast de problemen voor de glasindustrie zelf, zullen de meer dan 8.000 Spaanse voedings- en drankbedrijven die glazen potten en flessen gebruiken, ernstige moeilijkheden ondervinden om hun producten te kunnen leveren aan supermarkten, groothandels en horeca in binnen- en buitenland", zei de algemeen secretaris.

Sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne is de energieprijs (voornamelijk aardgas) verdubbeld. Waar energie voorheen tussen 20% en 30% van de productiekosten in de glasindustrie vertegenwoordigde, is dat nu ongeveer 70%.

Milieugevolgen
De kritieke situatie brengt ook het recyclen van dit volledig recyclebaar materiaal in gevaar, zo zei Karen Davies, aangezien de transportstaking ook de recyclingketen doorbreekt. Het begint immers al te ontbreken aan breukglas, de belangrijkste grondstof in het recyclingproces én het element dat helpt het energieverbruik te verminderen.

Bovendien kan het tekort aan glazen potten en flessen ertoe leiden dat sommige marktsegmenten hun gebruikelijk verpakkingsmateriaal inwisselen voor een materiaal dat mogelijk minder milieuvriendelijk is of niet kan worden gerecycled, legde Davies uit.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven