Uit de oude doos: Koolaanvoer bij de groenteveiling Broek op Langedijk

De veiling ontstond op 29 juli 1887 bij de Bakkersbrug en vond plaats in de open lucht. Er werd voornamelijk kool verhandeld dat per schip naar onder meer Amsterdam getransporteerd werd. Er werd een steiger en een vaargeul toegevoegd waardoor de veiling ordentelijker kon verlopen. In 1896 werd een tuinbouwcoöperatie opgericht en twee jaar later werd naast een afslager een keurmeester aangesteld. In 1907 werd op de veiling voor 700.000 gulden verhandeld. Dat jaar kreeg de veiling een treinverbinding via de spoorlijn St. Pancras - Broek op Langedijk waardoor ook vervoer naar onder meer Rotterdam mogelijk werd. In 1911 betrof de jaarlijkse omzet bijna 3 miljoen gulden.

Koolaanvoer bij de groenteveiling te Broek op Langedijk (8 jan 1959)

In 1912 werd het oude veilinggebouw vervangen naar ontwerp van W.  Dirkmaat Jz. en Joh. Groot. Het veilinggebouw werd boven het water op houten palen gebouwd waardoor de tuinders met hun schuiten beladen met groenten, door de afmijnzaal konden varen. In de afmijnzaal werd de eerder aangekochte mechanische veilingklok uit 1903 boven de doorvaart geplaatst. Veilingen verliepen per bootlading. De volgorde van de boten kwam met loting tot stand. 

Koolaanvoer bij de groenteveiling te Broek op Langedijk (8 jan 1959)

In 1922 is het gebouw uitgebreid met een lighal boven het water voor de boten. Het fungeert als een overdekte haven waardoor de producten tijdens het wachten niet langer aan felle zon, regen en andere weersinvloeden werden blootgesteld. In 1925 werden een invaart en een tweede lighal gebouwd waardoor er in totaal 200 ligplaatsen ontstonden.

Koolaanvoer bij de groenteveiling te Broek op Langedijk (8 jan 1959)

Door de ruilverkaveling in de jaren zestig nam het belang van vervoer over water af. De veiling fuseerde in 1968 met de veiling van Warmenhuizen en Noord-Scharwoude tot “veiling Langedijk en Omstreken” en verkoos het veilinggebouw in Noord-Scharwoude als hoofdvestiging. De doorvaartveiling werd in 1973 opgeheven.

Bron: Nationaal Archief (Anefo Wim van Rossem) | Wikipedia Broeker Veiling | YouTube NoordHollandsArchief


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven