Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uit Nederland vooral glasgroenten en re-export van bananen

Duitse import verse groenten en fruit in 2021 iets gekrompen

In 2021 is er in Duitsland minder verse groenten en fruit ingevoerd dan in het record jaar 2020. Naar verwachting zal de import in 2021 uitkomen op ruim 8,8 miljoen ton tegen 9,25 miljoen ton in 2020.
Hiermee komt de import in de buurt van die in de drie daaraan voorafgaande jaren. Deze trend wordt bepaald door de import uit Spanje en Nederland, aldus Jan Kees Boon van Fruit & Vegetable Facts.

De import uit Spanje is in 2021 uitgekomen op bijna 2,8 miljoen ton tegen 3,05 miljoen ton in 2020. De import uit Spanje is in 2021 ook achtergebleven bij die in 2019, maar het zal ongeveer evenveel zijn als in de beide jaren daarvoor. De import uit Nederland is in 2021 een procent of 5 achtergebleven bij die in 2020 en ook vergeleken met 2019 was het minder. Na de grote twee is Italië de derde leverancier van verse groenten en fruit aan Duitsland. Ook uit Italië is er in 2021 minder ingevoerd dan voorheen. Dan volgen twee bananen-leveranciers, namelijk Costa Rica en Ecuador. Polen volgt als 6de. Polen was in 2021 een van de weinige landen waar vanuit meer werd ingevoerd dan daarvoor. Dan volgen België, Zuid-Afrika, Frankrijk en Turkije. Uit al deze 3 landen was de import in 2021 kleiner dan daar voor. Uit Marokko dat dan volgt werd in 2021 wel meer ingevoerd dan voorheen. Bij de kleinere leveranciers waren eigenlijk alleen Portugal en Mexico de uitzondering met een plus in 2021.

Wel meer bananen en mandarijnen
Wat de Duitse import van producten betreft is het zo dat de import van het belangrijkste product bananen verder is gegroeid, maar van de andere grote producten was de import in 2021 kleiner dan daarvoor. Het gaat om: tomaten, komkommers, appelen, sinaasappelen en watermeloenen. Mandarijnen is naast bananen het enige (midden) grote product waarvan de import in 2021 wel groter was dan daarvoor. Bij de (in volume) gezien minder belangrijke producten waren er een beperkt aantal waarvan in 2021 meer is ingevoerd dan voorheen, nl.: mango’s, prei, gember, asperges en selderij. Er kwam (voorlopig?) een einde aan de groei van de import van avocado’s en blauwe bessen.

Uit Nederland vooral glasgroenten en re-export van bananen
Bij de import uit Nederland gaat het om zowel in Nederland geteeld product als om re-export. In principe gaat het Duitse Statistische Bundesambt bij import uit van waar het product geteeld is. Eurostat cijfers gaan import in Duitsland gaan uit van waar het product in laatste instantie vandaan komt. Beide bronnen geven voor Nederland in 2021 een kleinere import van verse groenten en fruit dan in 2020.
Bij de import uit Nederland zijn het de drie grote glasproducten die de trend bepalen. In 2021 waren de grote drie goed voor iets meer dan de helft van het totaal. Het gaat hier vooral om in Nederland geteelde glasgroenten. Sinds een aantal jaren is de re-export van bananen echter het belangrijkste product dat uit/via Nederland naar Duitsland gaat. In 2021 is die handel flink (+16%) gegroeid. Overigens was er in 2021 ook een stroom de andere kant op. Volgens cijfers van Eurostat is er in 2021 in Nederland ruim 100.000 ton bananen uit Duitsland ingevoerd.



Weinig plussen bij import uit Nederland en Spanje
Wat de Duitse import uit Nederland betreft waren er naast bananen een beperkt aantal producten waarvan in 2021 meer werd ingevoerd dan voorheen. Het gaat hierbij om peren, prei en druiven.
Ook bij de import van verse groenten en fruit uit Spanje overheersen in 2021 de minnen. Wel meer werd er uit Spanje ingevoerd van mandarijnen, salade groenten, peen, bloemkool en selderij.

Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com 
fruitvegfacts@gmail.com 

Publicatiedatum: