Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De milieu-impact van voedselverpakking

Moderne voedselverpakkingen bieden een manier om voeding veilig, betrouwbaar, houdbaar en schoon te houden. Helaas zijn de meeste voedselverpakkingen ontworpen voor eenmalig gebruik en worden ze niet gerecycled. In plaats daarvan worden verpakkingen weggegooid en belanden ze vaak in onze waterwegen. Omdat er zoveel voedselverpakkingen (vooral plastic) in de waterwegen terecht zijn gekomen, hebben de Verenigde Naties de plasticvervuiling van de oceanen "een planetaire crisis" genoemd. Dit is niet alleen een probleem voor de mensheid, maar voor al het leven in het water. Er zijn ook andere milieueffecten van voedselverpakkingen, onder meer op onze lucht en bodem.

Hoewel het moeilijk kan zijn om onverpakte voeding te vinden, bestaan er wel degelijk mogelijkheden om verpakkingen te kiezen die minder schadelijk zijn voor dieren, mensen en het milieu.

Materialen en toepassingen van voedselverpakkingen
Bijna alle voeding die we kopen, vooral bewerkte voeding, wordt verpakt geleverd. Of het nu afkomstig is van een delicatessenzaak of supermarkt, een restaurant, een online bezorgdienst of misschien zelfs van de boerenmarkt, het is moeilijk om voeding te vinden die niet kunstmatig verpakt is.

Moderne voedselverpakkingen zijn gemaakt van een verscheidenheid aan gefabriceerde en synthetische materialen, waaronder keramiek, glas, metaal, papier, karton, was, hout en steeds meer kunststoffen. De meeste voedselverpakkingen zijn gemaakt van papier en karton, harde kunststof en glas.

Hoewel sommige nieuwere kunststoffen van maïs en ander plantaardig materiaal worden gemaakt, worden de meeste gemaakt van aardolie en bevatten zij additieven zoals polymeren. Bovendien bevatten veel soorten verpakkingen coatings en wordt op de meeste verpakkingen tekst met printerinkt aangebracht; karton is vaak bekleed met plastic dat niet zichtbaar is.

De huidige voedingsmiddelen genereren veel verpakkingsmateriaal en er worden voortdurend nieuwe verpakkingsvormen ontwikkeld. De verpakking van levensmiddelen vormt de grootste belasting voor de verpakkingssector: ongeveer twee derde van al het geproduceerde materiaal gaat naar de verpakking van levensmiddelen.

Publicatiedatum: