Gebrek aan containers en grondstoffen

Ecuadoraanse bananen komen klem te zitten in de wereldwijde logistieke crisis

De wereldwijde logistieke crisis doet de bananenketen in Ecuador vastlopen. Het gebrek aan containers als gevolg van de congestie in de scheepvaart vertraagt de import van grondstoffen zoals plastic, karton of meststoffen en de export van bananen. Daarenboven stijgen de kosten voor productie en logistiek, wat knabbelt aan de winstmarges.

"Als het zo doorgaat, wordt het volgend jaar enorm moeilijk", voorspelt Alfredo Hoyos, voormalig voorzitter van de Ecuadoraanse Vereniging van Kunststoffen. "Alleen een wonder kan de grondstofprijzen doen dalen en de hele keten weer normaliseren. Plastic wordt gebruikt in alles wat Ecuador exporteert en aangezien de prijs van polyethyleen omhooggeschoten is, wordt alles duurder. Daarom zijn Ecuadoraanse producten nu minder concurrerend op de internationale markt."

Ook de kartonsector in Ecuador zit in hetzelfde schuitje. "2022 wordt een heel ingewikkeld jaar voor exporteurs vanwege een mogelijk tekort aan kartonnen dozen", waarschuwt Andrés Jiménez, directeur van de papier- en kartonfabrikant Papelera Nacional. "Dit scenario wordt nog verergerd door aanzienlijke stijgingen van de kostprijs van kartonnen dozen, de schaarste aan ruimte op de schepen en de hoge transportkosten."

Voor een container van Shanghai naar Guayaquil werd een jaar geleden € 1.050 betaald, nu is dat € 16.000. Importpapier kostte volgens Jiménez anderhalf jaar geleden € 440 per ton, terwijl er nu ruim € 1.060 voor wordt neergeteld. "En als we dan bereid zijn zoveel geld te betalen voor het papier, dan vinden we niet de nodige hoeveelheden papier of de schepen om het materiaal aan te voeren", klaagt de zakenman. "Tegenwoordig hebben we 55.000 ton minder papier om dozen te maken en zijn de voorraden uiterst laag. En dat in een periode waarin de productie van karton zou moeten worden opgedreven, omdat er meer dozen nodig zijn."

Logistieke problemen remmen bananenexport
Volgens cijfers van Centrale Bank van Ecuador is de export van bananen van januari tot en met september met 5,5% in volume en met 9,1% in waarde gedaald in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Een half miljoen Ecuadoranen werkt in de bananensector.

Bron: elpais.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven