Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alberto Palmí, directeur van FEDEMCO (Spanje):

"De prijs van hout is maar liefst drie keer zo hoog als voorheen"

Telers en pakstations boksen op tegen steeds hogere kosten om hun producten op de markt te brengen. Verpakkingsmateriaal behoort tot de inputs die het meest in prijs zijn gestegen, zoals karton, plastic en hout, als gevolg van de hoge kosten van energie en brandstof en van de leveringsproblemen die deels worden veroorzaakt door de hoge tarieven en het tekort aan containers.

"Door problemen met de houtvoorziening is de prijs die telers betalen verdrievoudigd", zegt Alberto Palmí, directeur van de Spaanse Federatie van Houtverpakkingen (FEDEMCO). "Dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Naast de prijsverhoging voor grondstoffen, stijgen ook de kosten van elektriciteit, machines, machineonderdelen, enz. Fabrikanten van houten kisten zien zich genoodzaakt hun prijzen te verhogen. Je mag niet vergeten dat ze voorheen al een groot deel van deze extra kosten voor hun rekening namen. En er zijn nog steeds verpakkingsfabrikanten die de extra kosten op zich nemen uit angst om klanten te verliezen."

"Een van de belangrijkste oorzaken van het probleem met de aanvoer van houten kisten is te wijten aan massale aankopen van hout uit Europa door landen als de Verenigde Staten en China. Dat gebeurde enkele maanden geleden. Een deel van het hout dat in Spanje wordt verwerkt voor de fabricage van kisten en pallets komt uit Brazilië, maar nu bereikt er ons al maanden niets meer van dat land door de hoge zeevrachttarieven. De vrachtprijs is zelfs hoger dan de waarde van de goederen in de containers. En mochten de prijzen dalen, dan is er nog steeds een tekort aan containers."

Palletfabrieken hebben de grootste bevoorradingsproblemen. "Hout voor pallets is nu duurder dan hout voor kratten, terwijl dat vroeger steeds andersom was. Sommige fabrieken hebben geen hout meer, maar de houtprijzen blijven ondertussen wel stijgen. Tegen welke prijs moeten groenten en fruit dan worden verkocht om nog winst te kunnen maken?", vraagt Alberto Palmí zich af.

"Toch hebben we nog redelijk wat houtvoorraden in Spanje en ook de vraag naar houten verpakkingen is momenteel over het algemeen lager vanwege het feit dat de export van Spaans fruit zoals citrus en kaki is afgenomen in vergelijking met vorig seizoen, vooral voor overzeese bestemmingen, waar houten verpakkingen de voorkeur hebben omdat ze beter bestand zijn tegen vochtigheid en dus groenten en fruit beter bewaren. En verder hebben we er alle vertrouwen in dat de markt zich weer zal stabiliseren, zoals altijd gebeurt", besluit de directeur van FEDEMCO.

Voor meer informatie: 
Alberto Palmí Alcober
FEDEMCO
+34 96 349 57 13 
direccion@fedemco.com
www.fedemco.com

Publicatiedatum: