DG agri dashboard - Appelen

"Appeloogst 2021/22 voor EU27 geraamd op 11.619.000 ton"

De lopende appeloogst 2021/22 voor de EU27 wordt geraamd op 11.619.000 ton; dit is 5% meer dan het vorige vijfjaarlijkse gemiddelde en 10% meer dan de "kleine" oogst van het vorige afzetseizoen.

Na twee jaar van benedengemiddelde oogstvolumes en relatief hoge prijzen zouden de prijzen in het nieuwe verkoopseizoen naar normale niveaus kunnen evolueren; in het geval van Polen, de lidstaat met het grootste volume, zijn de prijzen al naar bijna gemiddelde niveaus geëvolueerd.

De uitvoerlogistiek vormt in vele delen van de wereld een enorme uitdaging, maar de EU heeft relatief minder te lijden onder die situatie. Toch was er in het eerste jaar van de pandemie een stevige vraag en in het tweede jaar een terugkeer naar normale niveaus.

De appelprijzen in de EU (€/100 kg), het gewone gemiddelde van de vier belangrijkste producenten, liggen op €77 per 100 kg. Dat is 11 euro meer dan het gemiddelde over vijf jaar.

De sector staat tijdelijk voor verschillende uitdagingen: hoge vrachttarieven, gebrek aan arbeidskrachten (met name vrachtwagenchauffeurs) en stijgende kosten (vooral energie en andere landbouwproductiemiddelen).

Klik hier om het volledige verslag te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven