Daniel Bravo, Santa Isabel:

"De prijs van Spaans pootgoed is altijd de helft van dat van Nederlands of Frans pootgoed"

Nu de consumptieaardappelen uit de regio Castilla y León weer op de markt zijn, gaat in Spanje ook het pootgoedseizoen weer van start. De coöperatie Santa Isabel is een van de Spaanse bedrijven die zich al het langst toeleggen op de afzet van pootgoed. De velden van Santa Isabel bevinden zich in uitermate geschikte gebieden voor de teelt van pootgoed vanwege hun hoogte, vochtigheidsgraad en temperatuur. De percelen liggen voornamelijk in de provincies Burgos en Palencia, die binnen de regio Castilla y León de teeltgebieden voor de latere rassen van consumptieaardappelen zijn. "We zijn nog niet begonnen met rooien, maar deze week gaan we zeker van start", zegt José Daniel Bravo, teler en vicevoorzitter van de coöperatie.

Santa Isabel richt zich op de teelt van gecertificeerd pootgoed, hoewel ook een deel als consumptieaardappelen op de markt wordt gebracht, met name de aardappelen met een kaliber van meer dan 60 mm. "Onze consumptieaardappel wordt geteeld volgens de eisen en met de controles waaraan het pootgoed wordt onderworpen, dus de kwaliteit van deze aardappel is superieur aan die van het conventionele consumptieproduct."

Welke prijzen worden dit seizoen verwacht?
De prijs van de consumptieaardappel is veel variabeler dan die van de pootaardappel, maar beide markten zijn nauw verwant. "Als de consumptieaardappel zeer slechte prijzen heeft, heeft de prijs van het pootgoed daar veel last van. In ons geval is de situatie altijd heel onzeker, omdat we een van de laatste zijn in het betreden van de markt. En soms is de markt dus al verzadigd, met lage prijzen als gevolg en veel aardappelen in de opslag", vertelt José Daniel.

"De prijs van Spaans pootgoed is altijd de helft van de prijs van geïmporteerde pootaardappelen uit landen als Nederland of Frankrijk. En dat is eigenlijk niet correct omdat de kwaliteit van het pootgoed en de vereisten voor het teeltproces dezelfde zijn."

De eeuwige strijd met de Franse aardappel
Frankrijk is de grootste exporteur van consumptieaardappelen in Europa en daarom heeft het een concurrentievermogen ontwikkeld waar de Spaanse aardappel niet tegenop kan. "Bovendien zijn veel van de grote supermarkten die in Spanje actief zijn van Franse oorsprong. Die geven dus voorkeur aan het Franse product. Van zodra ze de kans zien, gaat de deur voor onze Spaanse aardappel dicht. En ik ben er zeker van de import van Franse aardappelen dit jaar nog vroeger van start zal gaan, want er liggen veel partijen in de opslag in Frankrijk", voegt hij eraan toe.

Bron: patatadesiembra.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven