Vrijmoed uit Gent van chef Michaël Vrijmoed derde beste ter wereld

Restaurant De Nieuwe Winkel uit Nijmegen tweede groenterestaurant ter Wereld

We’re Smart World, de referentie in de culinaire wereld van groenten, onthulde op 20 september de beste groenterestaurants ter wereld. La Distillerie uit Luxemburg van Chef René Mathieu wint voor de tweede keer op rij de We’re Smart Award 'Best Vegetables Restaurant of the World'. De Nederlandse ontdekking van het jaar is Triptyque in Wateringen en de grote winnaar in België is restaurant Vrijmoed in Gent van chef Michaël Vrijmoed. Ook de nieuwste editie van de We’re Smart Green Guide, de gids met de beste groenterestaurants in heel de wereld, wordt op 20 september gelanceerd.

Honderden restaurants wereldwijd kregen het afgelopen jaar een bezoek van We’re Smart World. Het team beoordeelt de restaurants op het gebruik van minstens twee derde groenten en fruit in hun menu’s, maar ook op culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en aan de hand van sociale criteria. De beste groenterestaurants worden beloond met 1 tot 5 radijzen in de We’re Smart Green Guide. De We’re Smart Awards zijn de kers op de taart en belonen elk jaar een aantal toprestaurants voor hun uitmuntendheid.


Foto: We're Smart 

Grote winnaar van de We’re Smart Awards in Nederland is restaurant De Nieuwe Winkel (Nijmegen) van Chef Emile van der Staak. Hij krijgt een tweede plaats in de Top 100 van beste groenterestaurants ter wereld. Hij voert meteen ook de Top 10 aan van beste Nederlandse groenterestaurants.

Chef Emile van der Staak: "De We’re Smart Award is een erkenning voor ons harde werk en onze vastberadenheid, en betekent een boost voor het hele team. Het is ook een eer om deel uit te maken van de 5-radijsrestaurants wereldwijd. De natuur biedt talloze mogelijkheden tot ontdekking en creativiteit. Ze leert me ook dat sommige dingen tijd kosten. Er is een nieuwe standaard nodig met betrekking tot onze menukaart: minder dieren en meer planten. En we hebben meer klimaatrobuuste landbouw nodig. In samenwerking met Wouter van Eck, verantwoordelijk voor het oudste voedselbos op het vasteland van Europa, zoeken we naar toepassingen voor de meer dan 400 meerjarige soorten die daar worden aangeplant. ‘Botanische gastronomie’, noemen we onze samenwerking."


Chef Emile van der Staak (De Nieuwe Winkel), winnaar We're Smart Best Vegetables Restaurant in the Netherlands 2021 

Chef Michaël Vrijmoed: “We zijn enorm blij om dit jaar opnieuw een We’re Smart Award in ontvangst te mogen nemen. Het is fantastisch om te zien hoe de nieuwsgierigheid naar groentemenu’s en -gerechten blijft groeien sinds we er acht jaar geleden mee zijn gestart. De natuur en zijn seizoenen zijn voor ons een ongelooflijke inspiratiebron, net zoals het ontdekken van nieuwe smaken en technieken tijdens onze reizen. Ook de bioboeren waarmee we intens samenwerken, inspireren ons enorm. Alles start bij de zoektocht naar een eerlijk product. Lokale en duurzaam geteelde groenten krijgen, naast creatieve vrijheid, een prominente plaats in onze keuken. Een rol die alleen nog maar belangrijker zal worden en waar we dan ook ten volle in geloven. Denk groen!”


Chef Michaël Vrijmoed


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven