Stimulans voor export avocado's, druiven en blauwe bessen

Peru ratificeert Transpacifisch handelsakkoord

Op 14 juli heeft het Peruaanse parlement het Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) geratificeerd, een handelsakkoord tussen Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Singapore, Vietnam en nu dus ook Peru.

Met de inwerkingtreding van het akkoord kunnen Peruaanse producten onmiddellijk en tariefvrij de Nieuw-Zeelandse en Vietnamese markten betreden. Dat wordt ook het geval voor Brunei en Maleisië, landen waarmee Peru tot nu toe geen handelsovereenkomst had, van zodra die twee landen groen licht geven.

"Met de CPTPP kan onze export een markt betreden met een grote dynamiek en met een potentieel van ongeveer 500 miljoen consumenten", zei Claudia Cornejo, minister van Buitenlandse Handel en Toerisme (Mincetur).

"De ratificatie zal worden ingediend bij de depositaris. Het verdrag zal dan 60 dagen na kennisgeving in werking treden voor Peru", merkte ze op. De leden van dit verdrag bevinden zich op drie continenten en samen vertegenwoordigen ze 13% van het mondiale BBP en 15% van de internationale handel.

Een ander voordeel van het verdrag is het mechanisme van oorsprongscumulatie, waardoor een land inputs vanuit andere aangesloten economieën kan accumuleren waarbij geprofiteerd wordt van de tariefverlaging. Met andere woorden, Peruaanse bedrijven zullen inputs kunnen gebruiken van de landen die deel uitmaken van het CPTPP en zonder tarieven exporteren naar de andere markten van de aangesloten economieën.

"Nu hebben Peruaanse exporteurs gemakkelijker toegang tot een verscheidenheid aan inputs die hen in staat zullen stellen hun concurrentievermogen op de internationale markt te vergroten", aldus minister Cornejo.

Volgens ramingen van Mincetur zal het handelsverdrag vooral de export van avocado's, druiven en blauwe bessen een duwtje in de rug geven.

Peru sloot zich op 8 maart 2018 in de Chileense hoofdstad aan bij het Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership. Het CPTPP trad op 30 december 2018 in werking voor Australië, Canada, Japan, Mexico, Nieuw-Zeeland en Singapore en op 14 januari 2019 voor Vietnam.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven