Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatverandering de grootste bedreiging voor Europese aardappelteelt

Europatat vormt onderdeel van een internationaal consortium dat betrokken is bij het ADAPT-onderzoeksproject (“Accelerated Development of multiple-stress tolerAnt PoTato”). Dit project is gericht op de ontwikkeling van nieuwe strategieën om aardappelen geschikter te maken voor de uitdagende groeiomstandigheden in de toekomst.  

Het project werd in 2020 gelanceerd en zal drie jaar in beslag nemen. Er is een budget van €5 mln voor beschikbaar gesteld uit het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. 

De behoeften van aardappeltelers zijn van fundamenteel belang voor de betrokken onderzoekers, industriële partners en veredelaars. In een online-enquête vroeg ADAPT aan telers hoe zij klimaatverandering ervaren en in hoeverre deze impact heeft op de  aardappelteelt. Daarnaast werd telers gevraagd of zij behoefte hebben aan beter aangepaste aardappelrassen. 

In totaal ontving ADAPT 553 reacties, onder meer van aardappeltelers uit Oostenrijk, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Slovenië, België, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. 

Opvallend was dat bijna 90% van alle respondenten aangaf dat klimaatverandering de afgelopen tien jaar invloed had gehad op hun aardappelteelt. Daarnaast noemde 50% klimaatverandering een bedreiging voor het voortbestaan van de aardappelteelt op hun bedrijven.

Bron: europatat.eu
Foto: Dreamstime.com

Publicatiedatum: