Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vraag en aanbod Cypriotische primeuraardappelen bijna in evenwicht"

De vroege aardappelen hebben inmiddels hun weg gevonden naar de markt. "Door de weersomstandigheden verliep de oogst van Cypriotische aardappelen in maart en april moeizaam. Nachtvorst eind februari veroorzaakte soms verliezen tot wel 50%," meldt Marco Stahl, groothandelaar op de Stuttgartse markt en gespecialiseerd leverancier van Cypriotische consumptieaardappelen. "Desondanks waren de beschikbare volumes voldoende om onze vaste klanten te bedienen. Vraag en aanbod waren tot nu toe dan ook grotendeels in evenwicht."

Ook de hoofdoogst, die normaal gesproken tussen half en eind maart van start gaat, liep door het weer enige vertraging op. "De relatief late paasdagen hebben in ons voordeel gewerkt – anders hadden we mogelijk met tekorten gezeten. Nu hebben we zonder leveringsproblemen kunnen uitleveren." Tussen Pasen en Moederdag bleef de vraag stabiel goed. "We verwachten dat de afzet tot eind van de maand op niveau blijft. De prijzen zullen de komende weken naar verwachting licht dalen," aldus Stahl.

De prijzen liggen momenteel boven het niveau van vorig jaar. Tegelijkertijd is de afname per klant relatief laag, wat bijdraagt aan de terughoudende verkoop. "Deze ontwikkeling zien we overigens breder terug binnen de AGF-handel," zegt Marco Stahl, die naast zijn specialisatie in Cypriotische aardappelen ook een reguliere groothandel runt met een volledig assortiment.

Aanvankelijk werd gerekend op een betere oogst en daarmee ook op hogere exportvolumes, bevestigt Stahl. "Normaal gesproken zijn de Cypriotische Annabelle-aardappelen tot eind juni of begin juli leverbaar. Dit jaar zal het seizoen iets eerder eindigen, waarschijnlijk halverwege juni." Volgens de teler gaat de oogst echter nog drie tot vier weken door.

De nachtvorst heeft ook invloed gehad op het formaat van de aardappelen. "Doorgaans beschikken we aan het einde van het seizoen over veel grote knollen. Dat zal dit jaar niet het geval zijn. Toch werkt dat juist in ons voordeel, aangezien de vraag in Duitsland vooral gericht is op aardappelen van middelgroot formaat."

Buiten de Balkan is Duitsland een van de belangrijkste exportmarkten voor Cypriotische primeuraardappelen. Vooral het ras Annabelle is een vast product geworden op de groothandelsmarkten.

Tsiourvas houdt zich al jarenlang bezig met de import en distributie van Cypriotische consumptieaardappelen. Het gaat om roodschillige knollen, meestal ongewassen en afkomstig van kleinschalige landbouw. "Ik zou de vroege Cypriotische aardappel omschrijven als een premiumproduct. Hoewel het om een niche gaat, heeft het product zich door de jaren heen stevig weten te positioneren. Inmiddels beleveren we via postorderklanten in heel Duitsland," vertelt Marco Stahl. "Aan het begin van het seizoen zien we doorgaans dat Noord-Duitsland iets eerder van start gaat, terwijl het zuiden meestal pas twee à drie weken later volgt," besluit hij.

Voor meer informatie:
Marco Stahl
Tsiourvas GmbH & Co. KG
Groothandelsmarkt Stuttgart
Tel: +49 711 90 11 08 11
[email protected]
http://www.tsiourvas.de