Volume Fairtrade bananen groeit met 4%

Het volume van Fairtrade producten in Nederland steeg met 7 procent in 2020. De categorie bananen is in omvang het grootst: vorig jaar werd 37,9 miljoen kilo Fairtrade bananen verkocht (+4% t.o.v. 2019). Dat betekent dat de gemiddelde Nederlander vijftien Fairtrade bananen in een jaar at, meldt Fairtrade Nederland in haar jaarverslag. De categorie die de grootste stijging liet zien in 2020 is cacao. Het cacaovolume in Nederland steeg met 16 procent naar 20,7 miljoen kilogram. De verkoop van Fairtrade producten in Nederland resulteerde in een totale Fairtrade premieafdracht van € 7,7 miljoen, die direct ten goede komt aan boerenorganisaties wereldwijd. Dit blijkt uit de jaarcijfers van Fairtrade Nederland.

€ 1,8 miljoen extra inkomen
Door de verkoop van Fairtrade bananen in Nederland ontvingen bananentelers in 2020 € 1,8 miljoen extra inkomen, dat bedrag wordt door de telers gebruikt om enerzijds te investeren in het eigen bedrijf en anderzijds leefgemeenschapsprojecten (infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg) te stimuleren.  

Leefbaar loon voor bananenwerknemers
De categorie bananen is ook in 2020 doorgegroeid met 4 procent dankzij autonome groei bij de supermarkten. Onderzoek dit jaar heeft uitgewezen dat veel werknemers op Fairtrade plantages in Colombia en Ecuador al een leefbaar loon verdienen. Voor alle origines is een nieuwe standaard opgesteld met onder meer een loonondergrens waar ten minste aan voldaan moet worden.

Klik hier voor het jaarverslag van Fairtrade Nederland

Bron: Fairtrade Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven