Vrachttarieven nog altijd hoog

CMA CGM rekent € 1.037 toeslag voor koelcontainers met bestemming Yantian

De Franse rederij CMA CGM zal een forse toeslag invoeren voor koelcontainers met als bestemming de Chinese havenstad Yantian, aangezien er nog altijd sprake is van congestie en de vrachttarieven de pan uit rijzen. Het bedrijf volgt hiermee het voorbeeld van Ocean Network Express (ONE) en laat weten dat als gevolg van de congestie alle containeraansluitingen al bezet zijn. Zij raadt aan om uit te wijken naar andere havens, omdat ze anders mogelijk genoodzaakt is om vracht met bestemming Yantian om te leiden. Om de kosten hiervan te dekken, zal CMA CGM een toeslag van €1.037 per koelcontainer rekenen. 

De meeste koelcontaineraansluitingen zijn al bezet volgens de Franse rederij, die de toeslag op 11 juni invoerde, met uitzondering van de VS, Brazilië, Argentinië, Colombia, Ecuador, Panama, Venezuela, Uruguay en Paraguay, waar de toeslag vanaf 21 juli zal gelden. 

Maersk laat weten dat het oostelijk deel van de terminal in Yantian op slechts 45% van haar gebruikelijke capaciteit draait. 

Seatrade-maritime.com bericht dat de congestie als gevolg van de Covid-19-maatregelen, ook betrekking heeft op de Zuid-Chinese havensteden Nansha en Shekou. Rederijen vermijden deze havens en leiden honderden vrachtcontainers om.

De congestie heeft de vrachttarieven naar recordhoogte gedreven. De digitale expediteur ZenCargo meldt dat het verladen van een 40 ft container van Shanghai naar Rotterdam inmiddels een recordbedrag van € 8.751 kost. 

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven