Marokkaanse "bio-avocado's" zouden te hoge MRL's bevatten

De Vereniging van Agrariërs van Valencia (AVA-ASAJA, een Valenciaanse telersvereniging) hekelt in een persbericht de toegang tot de EU-markt van biologische Marokkaanse avocado's die residuen bevatten van chloorpyrifos, een fytosanitaire stof waarvan het gebruik verboden is vanwege het gevaar dat het oplevert voor de menselijke gezondheid.

"De Nederlandse autoriteiten […] hebben een monster Marokkaanse avocado’s onderschept die een fytosanitaire stof bevatten met een verhouding van 0,29 milligram/kg, terwijl de maximale residulimiet (MRL) is vastgesteld op slechts 0,01 milligram/kg. Deze avocado's waren bestemd voor Nederland, Spanje, Duitsland en Oostenrijk", stelt de landbouworganisatie in een verklaring.

AVA-ASAJA-voorzitter Cristobal Aguado veroordeelt deze avocado-import. "We hebben het over de aanwezigheid van een extreem hoge dosis van een stof die meer dan een jaar geleden verboden werd, maar ook van een landbouwproduct dat als biologisch wordt verkocht en daarom geen enkel residu van synthetische stoffen mag bevatten," verduidelijkt Aguado. Hij hekelt "deze vorm van oplichterij op alle niveaus: telers zijn namelijk het slachtoffer van oneerlijke concurrentie en consumenten zijn het slachtoffer van misleiding."

"Hoewel we rekening houden met het feit dat de mensen op de plaatsen van binnenkomst minder dan 10% van de ladingen die bij ons aankomen, inspecteren, betekent dit dat er momenteel avocado's uit Marokko zijn zonder passende gezondheidsgaranties", merkt de voorzitter op. De voorzitter verzoekt de Europese Commissie dan ook om sancties op te leggen tegen Marokko wegens het overtreden van de in de EU vereiste normen met betrekking tot het gebruik van fytosanitair materiaal. In afwachting daarvan vraagt ​​hij de Commissie echter ook meteen om de onmiddellijke vernietiging van de onderschepte avocado's voort te zetten.

“De EU zou bovendien het verkeerd begrepen idee van globalisering moeten heroverwegen en moeten stoppen met het geven van prioriteit aan het recht van de sterkste. We willen en hebben strenge fytosanitaire controles nodig. We willen en hebben een EU nodig die de telers beschermt en jonge mensen niet het platteland afjaagt", besluit Cristobal Aguado.

Bron: bladi.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven