Overzicht wereldmarkt mango's

De wereldmarkt voor mango vertoont over de hele linie een gevarieerd beeld, aangezien veel importeurs overstappen van de ene oorsprong naar de andere. Sommige markten, zoals Nederland en België, kampen met lage prijzen, terwijl Duitsland daarentegen hoge prijzen kent. Het aanbod is beperkt tot de Noord-Amerikaanse markten, terwijl de Aziatische markten met een overaanbod te kampen hebben, waardoor de prijzen hier dalen. Het zal geen verbazing wekken dat India voor zware uitdagingen staat als gevolg van de toenemende druk die door de aanhoudende pandemie wordt veroorzaakt.

Nederland: Buiten de supermarktprogramma’s moeizame mangomarkt
Deze week zijn de laatste mango’s uit Ivoorkust vertrokken. De regen die begin vorige week zijn intrede deed, heeft de verschepingen vroegtijdig beëindigt. Dit zorgt onder meer voor onstabieler fruit qua rijping, waardoor er te veel rijp fruit op de markt aanwezig is. Alhoewel er de laatste twee weken geen supermarktpromoties in Duitsland gepland staan, lopen de vaste programma’s richting de supermarkten goed door. Een Hollandse importeur constateert wel een druk op de markt bij de traditionele importeurs zonder programma’s, die niet weten waar ze hun mango’s kwijt moeten. De prijzen op de vrije markt zijn dan ook zeker met 40% ingestort. Eind volgende week staan er wel weer meer acties gepland en dat zal de verkoop naar verwachting een boost geven. Ook het seizoen Keitt-mango’s vanuit de Dominicaanse Republiek en Keitt en Palmer uit Brazilië loopt redelijk door met mango’s van een goede kwaliteit.

België: Prijzen stabiel na periode van daling
Het Peruaanse mangoseizoen is voorbij en het Ivoriaanse seizoen is volop bezig. “Ivoorkust is twee weken eerder begonnen, maar ook Peru is langer doorgegaan dan gebruikelijk”, laat een Belgische importeur weten. “beide landen veel aanvoer hadden van dikke maten, namelijk maat 6 en 7. Echter niet alle retailers nemen dikke maten af, waardoor de prijzen nog eens extra onder druk kwamen te staan. Na een flinke daling, zijn de prijzen momenteel weer wat stabiel.” Het Ivoriaans seizoen loopt tot eind mei/begin juni. De kwaliteit van de mango’s is goed. Het seizoen zal door de West-Afrikaanse landen worden opgevolgd. Volgens de Belgische importeur is de vraag naar mango’s al het hele jaar door goed. “Het is nog steeds een groeiend product.”

Duitsland: Afrikaans seizoen loopt op volle toeren
De mangomarkt in Duitsland heeft een moeizame seizoensovergang van Peru naar Ivoorkust achter zich. Eind april werden de laatste Peruaanse volumes verhandeld, Ivoriaanse handelswaar was in eerste instantie slechts in beperkte volumes beschikbaar. Momenteel is er op diverse groothandelsmarkten nog altijd een te klein aanbod, waardoor de prijzen aan de hoge kant zijn. Tegelijkertijd staat de vraag naar exoten in de groothandel door de horeca-sluiting al maandenlang op een relatief laag pitje. Nu de eerste versoepelingen eraan lijken te komen, zou dit op korte termijn weleens kunnen veranderen, vermoedt men.

Italië: Prijzen dalen doordat variëteiten markt overspoelen bij laag consumptieniveau
De consumptie van mango's in Italië is momenteel bijzonder hoog. De markt voor mango's die door de lucht worden ingevoerd is regelmatig, terwijl de markt voor mango's die over zee worden ingevoerd, is ingestort.
Een exploitant van een groothandelsmarkt in het noorden van Italië zegt dat er momenteel mango's uit Brazilië, per vliegtuig, van gemiddelde kwaliteit zijn. "Er is ook product uit Ivoorkust, eveneens per vliegtuig ingevoerd, dat tot 7 €/kg kan oplopen en van redelijke kwaliteit is. Mango's die per schip uit Zuid-Amerika worden ingevoerd, kosten minder, ongeveer 1,20 - 1,50 €/kg en zijn meestal bestemd voor prijsbewuste handelaars. Om een product van topkwaliteit te krijgen, zullen we 2 à 3 maanden moeten wachten, wanneer kleine Italiaanse en Spaanse producenten met de productie zullen beginnen. Een product dat ook op logistiek vlak voordelen biedt."

Een groothandelaar uit Milaan voegt daaraan toe: "Het Braziliaanse product, met de Tommy Atkins en Palmer variëteiten, is 12 maanden per jaar in Italië aanwezig.  Uit Peru en Ivoorkust halen we vooral de Kent-variëteit, die in Italië aan populariteit wint.  De laatste weken is de Italiaanse markt, in tegenstelling tot vorig jaar rond dezelfde tijd, overspoeld met geïmporteerde mango's over zee, wat een algemene prijsdaling heeft veroorzaakt (7 euro voor dozen van 4 kg tegenover 10-11 euro in 2020).  De groothandelsprijs van geïmporteerde mango's per vliegtuig ligt rond de 45 euro voor een doos van 5,5-6 kg, met het product op het juiste rijpheidspunt. Vanwege de hoge prijs leggen alleen de meest prestigieuze detailhandelaren in Italië deze mango's in hun schappen."

Een andere marktdeelnemer uit Noord-Italië bevestigt de start van de campagne voor de mango Kent uit Ivoorkust via de lucht en over zee. "De campagne zal ongeveer een maand duren in afwachting van het Mexicaanse product, en daarna gaan we verder met de Israëlische mango's. Vroeg het product uit Ivoorkust drie weken geleden nog 6,50 tot 7,50 € per schip, nu betaalt de Kent mango uit Ivoorkust 5,00 € en de Tommy 3,50 €. Dit geldt voor alle variëteiten en oorsprongsgebieden over zee: zelfs de Keitt uit Santo Domingo, die op het punt staat te beginnen, of het Braziliaanse product, vertonen dalende prijzen naarmate zij de markten verder overspoelen."
Bovendien worden vers gesneden mango's, die kant-en-klaar in Italië aankomen, steeds belangrijker.

VK: Toenemende vraag naar premium mango's
Het seizoen voor Ivoorkust is onlangs van start gegaan met de Kent-variëteit die op de Britse markt komt, met een waarde van ongeveer £1/per kg. Er zijn ook enkele Braziliaanse Palmer en Tommy Atkins op de markt tegen vergelijkbare prijzen.

Het Peruaanse seizoen is over het algemeen enkele weken geleden geëindigd en de totale volumes voor het seizoen zijn met ongeveer 10% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, zowel in waarde als in volume.

Er is een toenemende vraag naar in bomen gerijpte en per luchtvracht vervoerde mango's voor het duurdere segment van de markt. De waarde van deze mango's kan 4 tot 5 keer hoger liggen dan die van de traditionele mango's die over zee worden vervoerd. De reden hiervoor is dat de mango's langer aan de boom blijven rijpen en per luchtvracht worden vervoerd zodat zij reeds 2 dagen na de pluk op de markt zijn. De totale volumes zijn klein maar er lijkt een groeiende vraag te zijn naar een hoogwaardig topproduct.

Spanje: Slechte markt naar verwachting tot eind van de maand
Spanje is momenteel buiten het seizoen en de oogst zal pas midden augustus beginnen. Op dit moment domineren Braziliaanse mango's de Spaanse markt, die overlappen met de laatste mango's uit Peru. Andere oorsprongsgebieden zoals Ivoorkust en Mexico - per vliegtuig - zijn ook op de markt beschikbaar. Volgens een Spaanse importeur zit de verkoop nu muurvast en liggen de prijzen op de bodem na de goede maanden maart en april. Mango's per luchtvracht doen het echter veel beter en hebben meer stabiliteit. De sector verwacht een slechte markt voor mango's voor ten minste de hele rest van mei.

Noord-Amerika: Voorraden mango's beperkt in de afgelopen maand
"Volgens een importeur in Californië waren de kleinere maten beter verkrijgbaar en de grotere maten krap, waarbij hij opmerkte dat de teeltgebieden koelere temperaturen hadden gekend. Momenteel komen de mango's uit Zuid-Mexico, Oaxaca Guerrero Michoacán en Nayarit. Concurrerende voorraden komen uit Guatemala en enkele uit Nicaragua.    

Tot dusver ligt de productie echter voor op die van vorig jaar rond deze tijd. "We hebben Tommy Atkins en Ataulfo vervoerd en later in mei zullen we Kents verschepen en in augustus Keitts," zegt de importeur. Ondertussen zal Ataulfo (Honey mango) in juli afbouwen.    

De prijzen zijn tot nu toe goed geweest. "Vorig jaar rond deze tijd waren de gele variëteiten lager. Maar de prijzen stabiliseren zich door de verschillen in timing tussen de regio's. Dit jaar is de vraag naar alle rassen, vooral de gele, zeer goed.

Vooruitblikkend zullen de volumes blijven komen uit Michoacán, Jalisco, Nayarit en later, uit het zuiden van Sinaloa.

Vorig jaar heeft COVID-19 de export van Indiase mango's naar de VS belemmerd, omdat ze alleen kunnen worden verscheept onder het USDA-goedkeuringsprogramma waarbij een inspecteur naar India gaat en het vooraf goedkeurt, zegt een importeur die gespecialiseerd is in het verkrijgen van mango's uit dit land. "Vorig jaar waren de Amerikaanse inspecteurs niet in staat om dit te doen en dit jaar is tot dusver hetzelfde gebeurd."
De laatste tijd zijn er echter gesprekken tussen de USDA en de Indiase regering om tot een oplossing te komen. "Ze zijn aan het onderhandelen om de inspectie in de VS te laten plaatsvinden," zegt de importeur. "Sommigen geloven dat er in de komende week of zo een oplossing kan worden bereikt." Traditioneel komen de inspecteurs half april aan en eindigt het seizoen eind juni. Als de zendingen het halen, zal de markt nog steeds beperkt zijn door de hoge vrachtprijzen, die het dubbele tot driedubbele zijn van de normale prijzen.

Daartegenover staat dat de Canadezen, nu er geen beperkingen voor Indiase mango's gelden, de afgelopen maand Indiase mango's in de winkelschappen hebben zien liggen.

Australië: Positieve groei op sommige markten ondanks uitdagingen
Net als de meeste andere sectoren wereldwijd heeft de Australische mangosector natuurlijk te maken gehad met enkele extra uitdagingen, als gevolg van de COVID-19 pandemie. Ondanks deze uitdagingen werden 8,2 miljoen trays verzonden naar binnenlandse en exportmarkten, wat een bewijs is van het harde werk van de industrie. Hoewel het volume fruit dat naar sommige markten werd verzonden, afnam als gevolg van geopolitieke en andere uitdagingen door COVID-19, zag Australië groei op andere markten, zoals Zuid-Korea. De sector heeft nauw samengewerkt met belangrijke markten om ervoor te zorgen dat de overzeese markten nog steeds de smaak van Australische mango's konden proeven.

Azië: Grote volumes leiden tot overaanbod in China, terwijl het weer voor tekorten zorgt in Taiwan
Het huidige mangoseizoen in Hainan nadert zijn einde. Dit jaar hebben de mango's uit Hainan een grote productie. Het aanbod van fruit op de markt overtreft de vraag. In februari was de bloeiperiode langer, waardoor elke partij fruit later op de markt kwam. Daardoor ontstond op korte termijn een tekort in het fruitaanbod. In april kwamen grote hoeveelheden mango's op de markten, wat leidde tot een overaanbod dat nog steeds bestaat. De prijs bedraagt 1-3 yuan/500 gram, de fruittelers maken meestal verlies en de distributeurs zijn niet winstgevend.

De eerste Taiwanese Aiwen-mango's van het seizoen komen deze week op de Chinese markt, nadat de productiegebieden te lijden hadden onder de ergste droogte in 60 jaar. Ook het totale productievolume is met ten minste 30% gedaald. Verwacht wordt dat het aanvoerseizoen tot augustus zal duren.

Op 26 april heeft de algemene douanedienst van de Volksrepubliek China officieel de lijst van 37 geregistreerde boomgaarden voor de uitvoer van mango's uit Puzhai naar China en 5 verpakkingsbedrijven bekendgemaakt. Cambodja heeft op 7 mei zijn eerste partij verse mango's rechtstreeks aan China geleverd.

India: Seizoen trekt aan, maar kampt met problemen door pandemie
Het seizoen is op het juiste moment begonnen aan te trekken. Er zullen dit jaar ongeveer zes solide weken zijn, wat beter is dan het land in 2020 had. Kopers lijken deze keer goed te reageren, want de vraag is momenteel erg goed. Zoals vermeld in het Noord-Amerikaanse gedeelte van dit artikel, ondervindt India enige problemen bij het verschepen van mango's naar de Verenigde Staten, omdat zij een bestralingsbehandeling voor mango's in aanwezigheid van een USDA-APHIS-officier vereisen. Door de pandemie is het niet mogelijk een ambtenaar naar India te laten komen om deze controles uit te voeren. Dit schaadt de Indiase mango-uitvoer aanzienlijk, maar beide regeringen onderhandelen nog steeds en hopelijk komt er spoedig goed nieuws over de situatie. 

Zuid-Afrika: Schaarse vraag in winterseizoen
De Zuid-Afrikaanse markt bevindt zich momenteel in het laagseizoen omdat de boomgaarden gesnoeid en slapend zijn, en de vraag op de markt is schaars. Wat de invoer betreft, heeft het seizoen uit Mozambique het Afrikaanse seizoen hier beëindigd, terwijl Egypte, Spanje en Israël, de landen van herkomst die het Zuid-Afrikaanse seizoen traditioneel aan het begin van de zomer "aftrappen", nog niet met hun handel in het land zijn begonnen. 

Volgende week: Wereldmarkt Aardbeien


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven