Nieuwe citrusrassen ontwikkeld door INRA Marokko

Er wordt eind deze maand een oproep tot concurrentie gedaan om de nieuwe citrusrassen in Marokko te telen die door het Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), het Franse Nationale Instituut voor landbouwonderzoek voor Marokko zijn ontwikkeld.

Volgens Agrimaroc zijn er via een gerichte kruising verschillende nieuwe hybride onderstammen ontwikkeld. Enkele daarvan blijken zelfs resistent te zijn tegen zout.

Voor de diverse citrusteeltregio's van het land is een aantal verenigingen voor onderstamrassen gedefinieerd die goed presteren op het gebied van de kwaliteit en het teeltproces.

Er zijn verschillende diploïde en triploïde mandarijnhybriden ontwikkeld, waarvan er 9 zijn geregistreerd in de officiële catalogus en de andere worden momenteel geëvalueerd. Er zijn vijf sinaasappelsoorten geregistreerd en een zeer vroege sinaasappelsoort. Nieuwe mandarijnhybriden en onderstammen uit deze genetische bronnen worden op dit moment nog geëvalueerd in het Centre Régional de la recherche Agronomique de Kenitra, het Regionaal Onderzoekscentrum voor Landbouwkundig onderzoek van Kenitra. Dit onderzoekscentrum is gespecialiseerd in het doen van citrusfruitonderzoek bij INRA.

Om de teeltprocessen concurrerend te laten zijn op het niveau van de internationale markten, moet er in een genetisch verbeterprogramma rekening worden gehouden met de volgende twee criteria: de kwaliteit van het product (de aspermie, het schilgemak, de schilregelmatigheid en de algehele kwaliteit) en de spreiding van de productie door zeer vroege en/of zeer late rassen te selecteren en te creëren.

Het INRA is van plan om op 25 mei 2021 een oproep tot concurrentie te doen om de telers te selecteren die geïnteresseerd zijn in het telen van de volgende citrusrassen die door INRA Marokko zijn ontwikkeld:

Mahdia-mandarijnen
Gharbaouia-mandarijnen
Maamora-mandarijnen
Triploïde Hana-mandarijnen
Triploïde Aya-mandarijnen
Mabrouka-Mandarijnen
Chamsia sinaasappelen

Bron: agrimaroc.ma


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven