Oranjevlezige zoete aardappel biedt nieuwe kansen voor Zimbabwaanse telers

Onlangs heeft het Zimbabwaanse ministerie van Land- en Visserij, Water en Plattelandsontwikkeling de oranjevlezige zoete aardappel toegevoegd aan de lijst van gewassen die in het land geteeld kunnen worden. Sommigen noemen dit een grote stap in de richting van een verbetering van de zoete aardappelexport en van het levensonderhoud van telers.

Het herstel- en groeiplan voor de tuinbouw dat president Mnangagwa vorig jaar heeft geïntroduceerd, voorziet in een verbetering van de levensomstandigheden door de aanplant en de teelt van gediversifieerde gewassen te verhogen. Het plan moet de tuinbouwsector nieuw leven inblazen in overeenstemming met de visie om van Zimbabwe tegen 2030 een economie met een hoger middeninkomen te maken.

John Basera, secretaris van het ministerie, merkte op dat de nieuw toegevoegde variëteit zal bijdragen aan de diversificatie van het voedingssysteem en de inkomensbronnen zal verbeteren. Dit betekent dat kleine telers en gemeenschapstelers meer voordeel zullen hebben van de toepassing van de oranjevlezige zoete aardappel.

Er is al een groeiende vraag naar oranjevlezige zoete aardappelen op grote markten zoals Nederland, wat exportmogelijkheden biedt voor lokale telers. De vraag wordt ondersteund door de groeiende wereldwijde belangstelling voor de consumptie van superfood en zoete aardappelen zijn naar verluidt rijk aan voedingsvezels, complexe koolhydraten en bètacaroteen, met een redelijk gehalte aan andere micronutriënten, waaronder vitamine B5 en B6, evenals mangaan.

Bron: sundaymail.co.zw 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven