Agrico:

"Indicatieprijs pootgoed lager dan vorige seizoenen"

Aardappelcoöperatie Agrico maakte afgelopen week aan haar leden een gemiddelde indicatieprijs van € 25,00 per 100 kg bekend voor pootgoed van oogst 2020. De prijs betreft een gemiddelde voor alle maten en klassen.

De invloed van Covid-19 op de afzet van pootaardappelen is het afgelopen jaar enorm geweest. In veel van de belangrijke afnemende landen was de situatie zeer slecht. Wegvallende infrastructuren, beperkte beschikbaarheid van financiële middelen en, voor sommige bestemmingen, beperkte beschikbaarheid van containers. Al met al kijkt Agrico terug op een zeer uitdagend seizoen.

Met vroege bestemmingen, zoals Pakistan en Bangladesh, verging het Agrico goed. Hier werden goede hoeveelheden afgezet tegen hoge prijzen. Daarentegen vielen Azië en Noord-Afrika aanzienlijk tegen. Algerije, een van de grootste afnemers van Nederlandse pootaardappelen, besloot een quotum op te leggen voor maximaal 50.000 ton geïmporteerd pootgoed.

De situatie in Europa was sterk landafhankelijk. Over het algemeen verliep de verkoop goed. Spanje vormde één van de negatieve uitzonderingen hierop. Als gevolg van Covid-19 is de verkoop van het ras Agria sterk teruggelopen. Wat betreft de industrie in Noordwest-Europa verging het Agrico erg goed. Er was veel vraag naar de rassen Fontane en Markies.

Agrico presenteert een 28/+ prijs en daarmee een prijs die geldt voor alle afgeleverde tonnen. Op basis van de huidige inschatting komt de gemiddelde uitbetalingsprijs voor oogst 2020 over alle geleverde pootaardappelen inclusief de bovenmaat uit op €25,00 per 100 kg. Deze prijs betreft klasse S tot en met A inclusief de gemiddelde premie, los, af boerderij, herfstlevering en exclusief alle vergoedingen en btw. De genoemde prijs is inclusief kwekerslicentie. Voor monopolierassen zal gemiddeld ongeveer €1,70 per 100 kg aan licentie worden ingehouden.

Algemeen directeur Jan van Hoogen erkent dat de prijs lager ligt dan voorgaande seizoenen waarin recordprijzen werden behaald. “Gezien de huidige marktsituatie hebben we er als Agrico echter alles aan gedaan om eruit te halen wat mogelijk was voor onze leden.”

In juli zal Agrico de definitieve uitbetalingsprijzen bekendmaken.

Voor meer informatie:
Agrico 
Duit 15
8305 BB Emmeloord
+31 (0)527 639911
info@agrico.nl  
www.agrico.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven