Vervroegde pluk van Zuid-Afrikaanse grapefruit zorgt voor vroeg seizoenseinde

"Er is genoeg grapefruit voor alle markten gedurende de zes maanden dat Zuid-Afrika de enige leverancier is, en de kwaliteit voldoet aan de markteisen," zegt Piet Smit, CEO van de in Letsitele gevestigde Komati Group.


Het verpakken van grapefruit op Vergenoeg Farm (foto's geleverd door Komati Fruit)

"Alle markten zullen hun deel van de oogst krijgen", zegt Piet, waarbij hij opmerkt dat een markt als Zuid-Korea, die vorig jaar als gevolg van de verstoringen van de inspectiedienst door Covid veel minder grapefruit heeft ontvangen dan voorgaande jaren, naar verwachting hun aandeel van voor de pandemie zal afnemen en misschien zelfs zal groeien.

"De grapefruittelers in Zimbabwe en de Limpopo-vallei hebben een buitengewone inspanning geleverd om vroeger te plukken," zegt Hoppie Nel van de focusgroep voor grapefruit van de Citrus Growers' Association, en bijgevolg zullen zij verscheidene weken vroeger klaar zijn (en misschien zelfs een adempauze in de pakhuizen hebben voordat de Valencianen beginnen).

Telers in gebieden als Letsitele, Hoedspruit en Onderberg hebben besloten vooral de Star Rubies vroeger te plukken om te profiteren van een lege grapefruitmarkt.

Volgens Piet is er wereldwijd een duidelijke kans voor grapefruit. Halverwege week 16 waren er 3 miljoen kartons van 15 kg verpakt (tegenover 1,6 miljoen kartons in 2020).

"Eerder beginnen met het seizoen is ook een kans om het seizoen gelijkmatiger en zo breed mogelijk te verdelen in de periode dat Zuid-Afrika alleen is op de grapefruitmarkt", voegt Piet eraan toe.

Gebundelde scheepszendingen geen reden tot alarm
Nel merkt op dat, hoewel er 37% meer grapefruit was verpakt dan in 2020, als onderdeel van de strategie om de aanbodcurve af te vlakken, de verscheping vorig jaar aanvankelijk achterbleef.

"Zelfs als de scheepszendingen worden gebundeld, moeten de ontvangers zich geen zorgen maken," benadrukt hij. "Importeurs moeten zich geen zorgen maken als er plotseling grote volumes binnenkomen, dat is slechts het gevolg van de beschikbaarheid van containers op korte termijn."

Begin week 16 werden 480.000 kartons Ć  17,4 kg grapefruit verscheept.

Trend naar meer Aziatische export
Zoals gebruikelijk voor het vroege grapefruitseizoen zijn veel ladingen naar Europa gegaan, maar er is ook een behoorlijk deel - als de logistiek het toelaat - geladen voor Japan en China. Een grotere vraag vanuit de Aziatische markten kan van invloed zijn op de hoeveelheid grapefruit die naar Europa gaat.


Een goede oogst van Star Ruby

De grapefruitoogst is groter dan vorig jaar vanwege de goede late zomerregens en wordt vooralsnog geschat op 18 miljoen kartons van 15 kg (of preciezer: 15,2 miljoen kartons van 17,4 kg) vergeleken met 15,5 miljoen kartons van 15 kg (of 13,2 miljoen kartons van 17,4 kg) die vorig jaar werden geƫxporteerd.

"In de pakhuizen zien we een regelmatige telverdeling, mogelijk iets meer klein fruit, maar niets dat de markten niet zullen afnemen," besluit Piet.

Voor meer informatie:
Piet Smit
Komati Group
+27 13 007 0300
info@komatifruit.co.za
www.komatifruits.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven