Meer peulvruchten, groenten en noten

Vanaf 2022 volledig gezonde voeding in het Radboudumc

Elke dag serveert Radboudumc diverse gerechten in de horecavoorzieningen. Hiermee wil het ziekenhuis positieve impact hebben op de gezondheid van onze medewerkers, patiënten en bezoekers, maar ook op de samenleving en de wereld. Vanaf 2022 wil het Radboudumc een volledig gezond, duurzaam én bovendien lekker vernieuwd assortiment eten en drinken aanbieden. Lees op de website van het Radboudumn welke stappen er gezet worden om dit te bereiken.

"In het Radboudumc werken we eraan dat vanaf 2022 ons assortiment eten en drinken volledig gezond is. ‘Als gezondheidszorginstelling is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je gezonde voeding serveert aan je medewerkers, bezoekers en patiënten’, aldus Jaap Buis, contractmanager food & beverage in het Radboudumc. "Dit betekent dat we zorgen voor minder suiker, minder vet en minder zout in ons eten; dat er in onze broodjes en gerechten een hoofdrol weggelegd is voor groente; volkoren de standaard is én we investeren in gezonde kooktechnieken."

Naast genoemde belegde broodjes zijn de maaltijdsalades bijvoorbeeld eveneens volledig vegetarisch, en zie je op het menu ook gerechten staan met meer plantaardig voedsel, zoals granen, peulvruchten, groenten en noten.

Gezond en duurzaam
"Ook willen ons eten en drinken meer duurzaam maken en zo goed zorgen voor onze wereld. Een mooi voorbeeld van gezonde én duurzame voeding, zijn onze broodjes die we allemaal vegetarisch beleggen. Hierbij ligt de nadruk op veel groenten én op zo min mogelijk verspilling’, zegt Jaap Buis. "Buiten het normale beleg zoals kaas en eiersalade, maken we zelf beleg van overgebleven groentes. Denk aan broccolispread, wortel americain en paprikaspread. Ook grillen wij overgebleven groentes om hiermee humus te maken. Verder biedt een van onze leveranciers beleg op basis van plakjes ei, gecombineerd met groentes zoals bijvoorbeeld spinazie. Zo bieden wij een breed assortiment aan met lekker en gezond vegetarisch beleg en werken we tegelijk aan de thema’s “Gek op groente” en “No waste” binnen ons Food Vision-programma."

Alternatieve kroketten
Een ander voorbeeld van duurzaamheid is dat het Radboudumc de hoeveelheid rundvlees in het assortiment gereduceerd hebben, vanwege de grote CO2-uitstoot. "Zo bieden we ter vervanging van de rundvleeskroketten alternatieve kroketten aan. Voorbeelden zijn de kaaskroket, paprikakroket en tomaat-mozzarellakroket, maar ook de pittige-kipkroket. Lekkere alternatieven, waarmee we bovendien goed doen voor het milieu’, aldus Jaap Buis. "Daarnaast willen we meer biologisch eten en streekproducten op het menu zetten. Later gaan we sowieso minder snacks aanbieden en met lekkere en gezonde alternatieven komen."

Sociale impact
"Een ingrediënt dat gezond en duurzaam is én ook sociale impact heeft, is onze oesterzwam. In het Radboudumc hebben we zo'n 370 koffieautomaten. De koffiedrab hieruit wordt verzameld in kisten, die worden opgehaald door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze koffiedrab worden oesterzwammen gekweekt, die vervolgens worden gebruikt in onze soep, quiches en salades", aldus het ziekenhuis. 

Voedingsconcept FoodforCare voor patiënten
Voeding levert een belangrijke bijdrage aan het welzijn en herstel van patiënten die in ons ziekenhuis opgenomen zijn. "We werken in onze zorg al enkele jaren volgens het voedingsconcept FoodforCare. Juist voor patiënten is het belangrijk om goede voeding te krijgen met essentiële voedingsstoffen. We bieden hen zeven keer per dag een assortiment van kleine gerechten aan, die gemaakt zijn van verse en pure ingrediënten. Hierbij maken we een selectie voor de patiënt op basis van zijn of haar persoonlijke wensen, dieet en allergieën", besluit het Radboudumc.

Bron: Radboudumc


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven