Tjeerd Hoekstra: (Total Produce): "Hoe de sinaasappelmarkt gaat verlopen, is de 'one million dollar question"

Onvoorspelbaarheid troef bij start Zuid-Afrikaans citrusseizoen

Tholen - Het overzeese citrusseizoen wordt bij de start gekenmerkt door een grote mate van onzekerheid. "De logistieke chaos die er in de wereld heerst is nog wel de grootste onvoorspelbare factor", constateert commercieel manager Tjeerd Hoekstra van Total Produce uit Rotterdam. "We hebben te maken met een tekort aan containers op de juiste plek en die balans is voorlopig nog niet terug op de markt."

Vertragingen
"Dit leidt tot verhoging van de zeevrachttarieven, maar ook tot grote vertragingen. Daar hadden we vorig jaar al mee te maken en men gaat er niet vanuit dat die problemen opgelost zullen zijn. Dat kan er zomaar toe leiden tot weken dat er twee of drie boten tegelijk aankomen, terwijl die normaal verdeeld over drie weken arriveren. Qua Covid-19 is de situatie in Zuid-Afrika nu redelijk rustig, maar er hoeven net als vorig jaar maar een aantal besmettingen in de havens te zijn en de consequenties zijn meteen groot."

"Qua oogstverwachting zijn er verschillende geluiden met regionaal grote verschillen. Alles overziende ga ik er vanuit dat er licht meer volume beschikbaar zal zijn dan vorig jaar, alleen de grapefruitoogst is groter uitgevallen. Wel valt de maatvoering gemiddeld minimaal één maat kleiner uit dan vorig jaar is de verwachting", vertelt de importeur. Inmiddels is het grapefruitseizoen gestart. "Voor de komende weken verwachten we een goede grapefruitmarkt, minimaal zo hoog als vorig jaar. De markt is leeg en de prijzen zijn goed. Ik verwacht dat er de eerste weken wel 16 tot 19 euro gemaakt gaat worden, maar dat gaat wel om een zeer beperkt volume."

Voldoende Spaanse citroenen
"Citroenen zijn er in Zuid-Afrika voldoende. Het exportseizoen zal later starten, niet omdat het fruit niet rijp is, maar omdat er nog voldoende Spaanse citroenen op de markt zijn. Wel zullen de eerste citroenen deze of voldoende week in bescheiden volumes worden geladen, maar de komende tweeënhalve maand zullen er nog wel Spaanse citroenen beschikbaar zijn, afhankelijk van hoe de kwaliteit zich staande houdt", vervolgt de importeur. Met betrekking tot mandarijnen wordt er gemeld dat de groei van de afgelopen jaren wordt doorgezet door de grote jonge aanplant.

"Hoe de markt voor sinaasappelen zal gaan verlopen is misschien wel de 'one million dollar question'. Vorig jaar was de vraag exceptioneel hoog door Corona. Nu zijn de verwachtingen wel wat getemperd en is de verwachting dat de gemiddelde prijs niet zo hoog zal zijn als vorig jaar. Onze insteek is om niet teveel te refereren aan verleden jaar, maar in de verwachting tussen het gemiddelde van de afgelopen vier jaar en het coronajaar in te zitten."

Maar er kan veel gebeuren en er zijn veel onvoorspelbare factoren. Wanneer in mei of juni in heel Europa de terrassen opengaan kan dat voor de afzet naar de horeca een enorme impact hebben. Niemand in de horeca heeft voorraad. Tegelijkertijd zal er ook een goede vraag komen van andere continenten die invloed heeft op de aanvoer naar Europa. Wie het weet, mag het zeggen. Maar het wordt weer een interessant jaar", besluit Tjeerd.

Voor meer informatie:
Tjeerd Hoekstra
Total Produce BV
+31 10 244 84 14
thoekstra@totalproduce.nl 
www.totalproduce.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven