Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsers consumeren meer bio

Meer dan veertig groentensoorten groeien er in de groententuinderij Kiebitz ten zuidoosten van Hannover. "Iedere ochtend in alle vroegte wordt er bij ons geoogst, en dan verkopen we onze groenten en ons fruit direct in onze eigen boerderijwinkel en op vele markten in en rondom Hannover. Verser kunnen levensmiddelen niet zijn", vertelt eigenaresse Antje Wilke-Rampenthal, die de Bioland-tuinderij dertig jaar geleden mede opgericht heeft, tegen de Landvolk-Pressedienst.

"Een deel van de groenten uit de vollegrond, zoals wortelen, selderij en rode bieten, kan voor een doorlopend aanbod optimaal vers worden gehouden in het koelhuis. Maar ook in de winter oogsten we nog prei, veldsla, boerenkool en savooiekool vers van de akker", zegt Wilke-Rampenthal. In de kassen groeien al sinds februari de eerste vroege groenten, zoals radijs, sla, koolrabi en kruiden. Aansluitend volgen daar de warmteminnende zomerproducten, zoals tomaten, aubergines en verschillende soorten komkommers.


Bioland-teelt uit passie / Foto: Gärtnerei Kiebitz

Snelle groei bij bio-groenten
In z'n totaliteit werden er in de biologische teelt in het afgelopen jaar 379.600 ton groenten uit de vollegrond geoogst, citeert de Landvolk-Pressedienst het Duitse Bureau voor de Statistiek (Destatis). Dat is tien procent van de totale vollegrondsoogst en een stijging van bijna 16 procent ten opzichte van 2019. Tegenover het gemiddelde over de jaren 2014 tot 2019 steeg de oogst zelfs met meer dan één derde: plus 34 procent.

Het vollegrondsareaal voor de biologische groententeelt bedroeg in 2020 volgens Destatis in Duitsland 16.100 hectare en maakte daarmee 13 procent van het totale teeltareaal in de vollegrond. In Niedersachsen plantten in dezelfde periode 201 telers hun biologische groenten op 2.125 hectare in de vollegrond. 105 bio-telers uit Niedersachsen teelden daarnaast ook nog bio-groenten op in totaal 25 hectare onder glas.

Arbeidsintensief proces
Aangezien de veelzijdige biologische teelt en de verdere verwerking zeer arbeidsintensief zijn, zijn er veel helpende handen nodig. "We hebben twintig vaste tuinders in dienst en twintig tot vijfentwintig medewerkers in de verkoop", zegt Antje. In de zomermaanden komen daar vier tot zes extra arbeidskrachten bij. "We laten mensen graag meekijken bij het werk op de akkers", nodigt ze haar klanten uit. Ze waardeert het directe contact met de klanten en is blij met de belangstelling over de herkomst en de teelt van de levensmiddelen.

Bron: LPD

Voor meer informatie:
kiebitz-bioland.de

Publicatiedatum: