Nieuw-Zeelandse kiwitelers gaan fors meer belastingen betalen

Vorige week uitten kiwitelers hun onvrede over de door de districtsraad voorgestelde tariefverhoging, die voor sommigen 200% zal gaan bedragen. Gisborne is de eerste regio die bij de taxatie van onroerend goed Zespri-teeltlicenties meeweegt, die voor het populaire ras SunGold momenteel ruim €238.500 per hectare bedragen. Dit na een besluit van de taxateur-generaal. 

Zo'n 25 mensen waren aanwezig bij een bijeenkomst van de plancommissie, waar burgemeester Rehette Stoltz aangaf dat de raad geen andere keuze heeft dan de kiwilicenties mee te nemen in het waarderingssysteem. Bill Thorpe, directeur van NZ Fruits, was het daar echter niet mee eens. Hij stelde dat het beleid onderwerp van discussie was onder taxateurs en noemde de taxateur-generaal 'ambivalent'. 

Verschillende telers gaven aan dat een licentie voor de kiwiteelt niet relevant is voor de waardebepaling, aangezien de licenties niet verbonden zijn aan hun eigendom. Sommigen zeiden dat het oneerlijk was dat panden die grenzen aan kiwibedrijven, en dus van dezelfde diensten van de raad gebruikmaken, lager werden getaxeerd. De tarieven voor stadbewoners stegen gemiddeld met slechts 2,2%. 

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven